Naučnici tvrde da su otkrili recept za uspjeh

Djeca, kojoj roditelji u ranom djetinjstvu čitaju knjige i sa kojom rješavaju matematičke zadatke, uspješna su u školi i postižu značajnije uspjehe u životu nego njihovi vršnjaci, utvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bambergu, piše list “Izvestija”.

Kako se navodi, naučnici su skoro 10 godina pratili živote 200 djece u Njemačkoj, a rezultate istraživanja su objavili u magazinu “Skul efektivnes end skul impruvment”.

Rezultati su pokazali i da se prilikom čitanja knjiga stiču jezičke vještine koje poboljšavaju i matematičke sposobnosti djeteta, prenosi “Sputnik”.

Naučnici su sproveli niz testova među djecom uzrasta od tri do pet godina, procjenjujući kakve su njihove govorne sposobnosti i kako rješavaju različite logičke zadatke.

Osim toga, stručnjaci su prikupili i podatke od roditelja – pitali su ih na koji način se bave djecom, da li im čitaju knjige i na koje teme.

Kada su sva djeca navršila 12 ili 13 godina, naučnici su ponovo izvršili testiranja i sumirali rezultate eksperimenta.

Ispostavilo se da je moć knjige približno ista bez obzira na imovno stanje, socijalni status, pol djeteta, tip porodice i druge faktore.

Stručnjaci Američke psihološke asocijacije ranije su izjavili da su djeca koja više vole muziku od egzaktnih nauka – uspješnija u školi.

/Sputnjik/