Naučnici napravili uređaj koji sakuplja vodu čak i u pustinji

Budući da globalno zagrijavanje uzima sve više maha, mnoga područja na zemlji već se suočavaju sa nedostatkom pitke vode. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, do 2050. godine više od pet milijardi ljudi buće zahvaćeno nestašicom vode.

Kako bi pomogli u rješavanju tog problema, inženjeri sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) izumili su uređaj koji može da prikuplja vodu iz vazduha čak i u pustinjskim područjima.

Iako ovakav uređaj ne predstavlja posebnu novinu, naučnici tvrde da dosadašnji modeli nisu bili baš praktični.

Neki koriste rosu koju pretvaraju u vodu, za šta im je potrebna neka vrsta hladnjaka i mehanizam za kondenzaciju, koji troše previše energije. Drugi vodu sakupljaju vodu iz magle, što nije moguće izvesti u pustinjskim uslovima.

Novi model, međutim, uspjeva da sakupi 2,8 litara vode na dan zahvaljujući kristalinu. Vodena para se sakuplja u poroznom materijalu tokom hladnih noći. Kada sunce zagrije materijal, tekuća voda ponovno isparava, ali ovaj put upada u rezervoare gde se ponovno kondenzuje i akumulira.

U poređenju sa drugim materijalima, ovi metalno-organski materijali (MOF) prikupljaju više vode i nije im potrebna velika promjena temperature. Takođe, ne sadrži pokretne dijelove i ne treba im neku vrstu hladnjaka. Zbog svega toga ovaj uređaj ostvaruje veoma veliku energetsku efikasnost.

Uređaj je testiran u Arizoni, gdje su naučnici dokazali da može da radi u pustinjskim uslovima, u kojima je relativna vlažnost vazduha samo 10 odsto i u kojima gotovo da i nema rose.

Uređaj je, međutim, pokazao i neke slabosti. Na primjer, sakupio je samo 0,25 litra za 24 sata, dok je bio postavljen na krovu zgrade Univerziteta u Arizoni. Uređaj može da radi samo 24 sata, pa će inženjeri morati da pronađu način kako da produže taj vremenski period.

Ipak, uprkos nedostatcima, ovaj uređaj će sigurno pomoći u pronalaženju rešenja u slučajevima suše i nestašice pitke vode.

Izvor: B92