12 STVARI KOJE NISTE ZNALI O STEFANU NEMANJI! Evo protiv koga je vodio POSLEDNJI RAT i koji sin je bio njegov MEZIMAC

Stefan Nemanja

Stefan Nemanja je jedan od naših najistaknutijih vladara, bio je veliki župan Raške i rodonačelni dinastije Nemanjić, a evo 12 činjenica o njemu koje vam možda nisu poznate.

1. Potomak Vukanovića

Stefan Nemanja je potomak porodice Vukanović koja je bila jedna od vladajućih dinastija tog vremena.

2. Otac Zavida

Ime njegovog oca je bilo Zavida. On je bio vlastelin, a o njegovom životu nema mnogo podataka, ali pretpostavlja se da se zbog sukoba sa rođacima sklonio iz Raške u Zetu.

3. Poreklo supruge nepoznato

Tačno poreklo supruge Stefana Nemanje, Ane ne može se tačno utvrditi, ali postoji više verzija. Po jednim podacima ona je bila ćerka bosanskog bana, a po nekim izvorima njeno poreklo je rusko, dok je po Tronoškom rodoslovu, Ana potomak francuskog kralja.

4. Kršten u katoličkoj crkvi

Malo je poznato da je Stefan Nemanja kršten u katoličkoj crkvi, tačan razlog za taj čin nije utvrđen.

5. Najmlađi sin

Stefan Nemanja je imao tri starija brata: Tihomira, Stracimira i Miroslava. Takođe imao je i dve sestre, jedna se zvala Vojslava, dok drugoj ime nije poznato.

6. Sukobi sa braćom

Iako je bio najmlađi brat Stefan Nemanja je dobio od vizantijskog cara Manojla I Komina oblast “Dubiočicu”.

Neposredno posle toga počeo je izgradnju Manastira Svetog Nikole u  Kuršumliji, a njegova braća su počela da neguduju jer se nije konsultovao sa njima.

Verovatno su glavni razlozi nezadovljstva njegove braće bile njegove pretentzije ka tituli “Velikog župana”.

U jednoj od međusobnih bitki u Sitnici se udavio njegov brat Miroslav. Godinama kasnije Stefan Nemanja se izmirio sa svojom braćom.

7. Poslednji rat

Poslednji rat, Nemanja je vodio, protiv Mađara, koji su napali Rašku. On se odvijao od 1192. do 1193. godine. Tačni detalji sukoba nisu poznati, ali zna se je naša vojska dobila pomoć od Vizantije. Sukob se okončao bez veći teritorijalnih promena.

8. Verska politika

Stefan Nemanja će ostati upamćen kao pobožan vladar. Sagradio je veliki broj manastira i crkava. U isto vreme je gajio dobre odnose sa Rimskim carstvom, a u njegovoj državi je boravilo i određeni broj katolika.

9. Studenica

Stefan Nemanja je sagradio Manastir Studenica jedan od naših najvećih i najbitnijih manastira. Njegove mošti su preneseni u ovaj hram, kada je njegov najmlađi sin uspeo da pomiri svoja dva starija brata Stefana i Vukana.

10. Lomio se kome da preda vlast

Kada je odlučio da više ne bude vladar, dugo je razmišljao kome će predati tron. Vukan je bio njegov stariji sin, i pretpostavljalo se da će on biti novi vladar.

Stefan Nemanja se ipak odlučio za Stefana, za kojeg je mislio da je mudriji, a i brak sa sinovicom vizantijskog cara Evdokijom je takođe bio od značaja da Stefan preuzme vlast.

11. Rastko Nemanjić mezimac

Njegov najmlađi sin je bio Rastko Nemanjić, koga svi znamo kao Svetog Savu. Rastko je na ovaj svet došao kada su Stefan Nemanja i Ana bili u poznim godinama, i kada nisu mislili da će imati još dece.

On je bio njihov mezimac, te roditelji nisu želeli da njihovo najmlađe dete krene putem za koji se odlučio.

Na kraju je i sam Stefan Nemanja odlučio da sledi misiju svog deteta, kada se zamonašio posle predaje vlasti Stefanu.

12. Mit o svetlosti za vreme smrti Stefana Nemanje

Posotoji mit da je u trenutku smrti Stefana Nemanje prostoriju u kojoj se nalazi obasjala svetlost.

SD