Žvakanje žvakaće gume za vrijeme kretanja ili vježbanja sagorijeva više kalorija

Studija je pokazala da žvakanje dok se krećete ubrzava rad srca koje potiče organizam da se kreće brže što dovodi do dodatnog trošenja energije. Tokom 15-minutnog žvakanja žvakaće gume, osobe koje su učestvovale u istraživanju su šetale 12 metara dalje, a otkucaji srca su im bili tri puta veći.

Naučnici su kazali kako žvakanje i vježbanje u isto vrijeme može pomoći ljudima u borbi protiv pretilosti.

Ranije studije su pokazale da žvakanje žvakaće gume ubrzava rad srca, ali ovo je prvi put da se radi istraživanje tokom aktivnosti. U istraživanju je učestvovalo 46 muškaraca i žena u dobi od 21 do 69 godina.

Osobe koje su žvakale žvakaću gumu prešle su veću rutu za isto vrijeme u odnosu na one koji nisu žvakali. Praćena je i njihova kilaža i utvrđeno kako žvakaća guma pomaže u većem sagorijevanju kalorija. Efekti su najviše primijećeni na muškarcima srednje i treće dobi koji su imali veliku promjenu u otkucajima srca, pređenoj dionici i sagorenim kalorijama.

“Pretilost je postala široko rasprostranjena pojava i gotovo prerasla u pandemiju. Povezana je s drugim bolestima kao što kardiovaskularna, metabolička, mišićno-koštana i rakom. Da bi se to spriječilo potrebno je uvesti preventivne metode i liječiti pretilost ukoliko je potrebno. Žvakaća guma stimulira simpatičke nervne aktivnosti, povećava broj otkucaja srca i potrošnju energije. Osim toga, vježbanje povećava potrošnju energije, a žvakanje žvakaće gume uz vježbanje mnogo više”, kazali su naučnici koji su proveli istraživanje.

Klix.ba