Zbog smanjenja broja đaka tehnološki višak u školama sve izraženiji

Dok neki direktori obrazovnih ustanova smatraju da će sve manje đaka u školama u RS dovesti do toga da neki prosvjetni radnici ostanu bez posla, nadležni iz Ministarstva prosvjete i kulture RS uvjeravaju da neće doći do toga, nego da će nastavnici koji budu višak biti preraspodijeljeni u druge škole.

Prema riječima Valentine Sovilj, predsjednice Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, u njihovoj regiji biće nekoliko prosvjetnih radnika koji će biti tehnološki višak.

“Početkom avgusta trebalo bi da imamo tačan broj radnika koji su tehnološki višak, a onaj ko bude proglašen tehnološkim viškom će biti prioritet u slučaju da se uprazni radno mjesto gdje odgovora njegova diploma za zapošljavanje i on automatski, po zakonu, bez konkursa počinje da radi”, ističe Soviljeva za “Nezavisne”.

Ona dodaje da je problem sa tehnološkim viškom izraženiji svake godine, jer je sve manje učenika.

Kako je rekla, zbog smanjenja broja odjeljenja i učenika na njihovoj regiji imaju prosvjetne radnike koji neće imati potpunu normu, a posebno je taj problem izražen u Gimnaziji u Gradišci.

“Nastojali smo da sve što se moglo časova u susjednim školama dopunimo kolegama”, rekla je Soviljeva i dodala da se znalo dešavati da radnici rade i u više od pet škola da bi uspjeli sakupiti obaveznu normu od 20 časova.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kazao je da trenutno u školama nemaju velikih oscilacija.

“Nemamo spoznaje da će neko ostati bez posla. Pronašli smo u drugim školama određen broj časova za te radnike, tako da bar zasad nismo planirali otpuštanja”, kazao je Đurić.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, ističe da u narednom periodu škole treba da dostave podatke o slobodnim radnim mjestima i radnicima kod kojih je došlo do potpunog gubitka norme, odnosno oni koji su tehnološki višak.

“Mislim da na našem području neće biti otpuštanja radnika. Možda će neke škole poput Poljoprivredne koje ove godine imaju dosta manje upisanih učenika imati profesore bez potpune norme”, kazao je Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture RS, kazao je da ima od ministra prosvjete i kulture RS čvrsto obećanje da u narednoj školskoj godini neće doći do otpuštanja radnika u prosvjeti.

“Uvjeravao me da neće biti tehnološkog viška radnika u smislu da neko ostaje bez posla”, kazao je Gnjatić.

On je dodao da će određeni broj prosvjetnih radnika sigurno imati umanjenu normu.

“Upozorili smo nadležno ministarstvo da mora kao poslodavac da nađe posao svima, te možda je u ovom momentu prerano govoriti o tome, ali sigurno da ćemo polovinom avgusta imati i internije podatke”, kazao je Gnjatić za “Nezavisne”.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da se racionalizacija mreže škola radi svake četiri godine.

“S obzirom na to da je racionalizacija rađena prošle godine, ove godine neće biti zatvaranja škola. Ako se u nekoj školi pojavi višak zaposlenih, oni će biti preraspoređeni po drugim školama”, tvrde iz resornog ministarstva.

N.N