Vučić:Odgovaraće svi odgovorni za otmicu Đurića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će državni organi Srbije sve koji su učestvovali u otmici direktora kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i napadu na Srbe u Kosovskoj Mitrovici goniti dok ih ne privede pravdi.
On je, večeras novinarima nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost poslije hapšenja Đurića, rekao da su teroristi obučeni u uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovu pošli da pokažu da su u stanju da zauzmu sjever Kosova i to su učinili uz podršku Euleksa koji je pomagao Albancim da utjeraju strah u kosti Srbima i zauzmu sjever Kosova.

Vučić je naveo da je teroristička banda upala u Sjevernu Mitrovicu, bacila šok bombe, tukla ne samo Đurića nego i ostale Srbe, i da su tukli Đurića samo zato što se ne slaže da Kosovo treba da bude nazavisna država.

“Mi preko toga nećemo da pređemo. Svi koji su učestvovali u otmici i batinjanju Marka Đurića, među kojima su bila i dva Srbina, odgovaraće pred srpskim organima”, rekao je Vučić.

On je istakao da se banda terorista slikala nakon što su tukli Đurića i išli tako daleko da su ga izveli na ulice Prištine da izvedu poniženje do kraja.

Vučić je rekao da očekuje da srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal postupi u skladu sa zakonom.

On je naveo da je Đurić 75 časova ranije obavijestio Prištinu o svom dolasku i o pratiocima i da je Srbija ispoštovala sve potpisane sporazume i međunarodne pravne akte i da je tri puta ponovila obavještenje o dolasku srpske delegacije u Kosovsku Mitrovicu.

On je poručio Srbima na Kosovu da budu mirnim, da se ne brinu, da država Srbija stoji uz njih i da će ako budu napadnuti ipak biti sigurni.

“Srbija ne želi nikome da preti, ali nikome neće dozvoliti da uništi njen narod. Ko misli da oružjem upada na sjever bez saglasnosti Srba, taj ruši briselski sporazum, ugrožava mir i bezbjednost i građana na Kosovu i Srbije. Srbija to neće dopustiti da se ugrožava bezbjednost njenih građana”, rekao je Vučić.

On je istakao da je na Srpskoj listi da hladne glave donese odluku o ostanku u albanskoj vladi, a da će Beograd hladne glave odlučiti o nastavku dijaloga u Briselu.

“Bez velikih i teških reči sačuvaćemo svoj narod. Srbija neće dozvliti da budu uništeni i proterani sa svojih ognjišta”, rekao je Vučić.

On nije htio da govori sa kim je sve večeras od svjetskih zvaničnika razgovarao, navodeći da je odbio da razgovara sa mnogima, jer je važno sačuvati hladnu glavu, mir i stabilnost u Srbiji na sjeveru Kosova, te dodao da je sit bezobrazluka i laži i od nekih u Srbniju i u međunarodnoj zajednici.Srna