Vučić: Pozicija Srba u Crnoj Gori nije idealna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne može da komentariše izjavu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da je položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao za vrijeme Turaka, a srpskog naroda kao za vrijeme NDH, ali je istakao da pozicija srpskog naroda nije idealna.
Thumbnail

“Mi želimo dobre odnose sa Crnom Gorom, mi želimo bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori”, rekao je Vučić novinarima nakon što je posjetio mjesto početka radova na obilaznici oko Beograda.

On je dodao da se nada da će uskoro imati prilike da o tome razgovara i sa legitimnim srpskim predstavnicima u Crnoj Gori, te da će o svim bilateralnim pitanjima imati priliku da razgovara sa legitimnim i legalnim predstavnicima crnogorske države.

“Mi želimo dobre odnose sa Crnom Gorom. Da li smo uvek zbog svega srećni? Nismo, o tome i govorimo. Pretpostavljam da ni oni nisu najsrećniji sa onim što mi izgovaramo i činimo”, rekao je Vučić. 

On je ocijenio da pozicija srpskog naroda u Crnoj Gori nije idealna.

“Da li je pozicija srpskog naroda idealna? Ko god bi to rekao, a da pripada našem rodu i narodu, čini mi se da ne bi govorio, kako se to kaže, pravo, da ne bi govorio istinu”, rekao je Vučić. 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je izrazio nezadovoljstvo zbog položaja Srba u Crnoj Gori i rekao da je nezamislivo u 21. vijeku da bi država Crna Gora mogla da oduzme Srpskoj pravoslavnoj crkvi imovinu, poručivši da bi u tom slučaju Crkva alarmirala cijeli svijet.

Srna