Vladika Atanasije Svjedočanstvo iz Ostroga – “Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!”

Računa se, kao da je Sveti Vasilije živ, u stvari, vjeruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da Božje čudo pokreće i njegovo tijelo.

Jedno svjedočenje o tome prenio je vernicima 11. novembra tada vladika Atanasije, govoreći o djevojci koju je zaposjeo bijes, a sveštenstvo je spas zatražilo od Svetog Vasilija. Za nesrećnicu su bližnji pomoć najprije potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.

– Pričali su mi oci, ovdje, Ostroški, da su doveli jednu djevojku opsjednutu bijesom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo? Vodite ga, reko, svecu – započinje tada umirovljeni vladika Atanasije pred vjernicima.

– Odupirala se – nastavlja on – a đavo progovara iz nje: “Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!” Ali su došli. Doveli su je ovdje, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dole da se odmori. Kada su sišli dole, biješe naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: “Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!” Očigledno je da je sveti Vasilije – prenosio je ovo svjedočenje vladika.

Djevojka je, prema priči vladike Atanasija, počela da povraća.

– Što kaže narod, da crijeva povrati. Kad se smirila vrate je, prenoći ovdje i vrati se potpuno zdrava u Žitomislić i udala se poslije nekog vremena. Еto, tako Bog djeluje kroz svoje čudotvorce, to je prisustvo božje. Vjera jeste prisustvo Božje u nama i ne može zlo đavolje u svijetu nadvladati Boga, ne može ni u nama nadvladati, jer je Bog jači od njega – govorio je.

Kako kaže nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali “da siđe sam da kadi”.

Čudo u manastiru Ostrog

Čudo u manastiru Ostrog

– Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi dole. Znači živ je, živo prisutan – svjedočio je vladika Atanasije, piše Mondo.

Podsjećamo, vladika Atanasije se upokojio u Gospodu četvrtog marta 2021. godine.