Vlada Srbije usvojila novi paket pomoći privredi i građanima

Vlada Srbije je u februaru 2021. usvojila novi, treći paket ekonomskih mjera pomoći vrijedan 249 milijardi dinara. Ukupna vrijednost sva tri paketa je 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.

Ovim paketom mjera, za razliku od prva dva, uključena su i velika preduzeća koja takođe trpe posljedice pandemije.

Kako je navela predsjednica Vlade RS Ana Brnabić, on će pomoći da se smanje negativne posljedice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mjesta, da privreda ne izgubi „kiseonik“, ali i da građani prežive ova teška vremena.

Republika Srbija je za dosadašnje ekonomske mjere za ublažavanje posljedica COVID-19 dobila pohvale od MMF-a, Svjetske banke i drugih institucija. Srbija time pokazuje da je jaka i stabilna država i da građani i privreda mogu da računaju na nju u najtežim trenucima.

Predsjednica Vlade AnaBrnabić i ministar finansija Siniša Mali su na predstavljanju ovih mjera istakli da se država borila na dva fronta – zdravstvenom i privrednom i da je na oba postigla fenomenalne rezultate.

Srbija je u 2020. godini imala pad BDP-a od samo jedan odsto, što je bio najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

Plate i penzije, kao i zaposlenost, nastavili su da rastu. Prosječna plata u novembru iznosila je 518 evra, dok je inflacija ostala stabilna i iznosila 1,6 odsto.

Prošle godine registrovano je za 50.500 više zaposlenih, dok se stopa javnog duga najmanje uvećala u odnosu na gotovo sve evropske zemlje. Kod nas je on i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP-a.

Kada je u pitanju budžet za 2021. godinu, brojke iz januara su mnogo bolje nego što se očekivalo, jer je umjesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijarde dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijarde dinara.

Tokom 2020. godine, kada je čitava svjetska privreda trpjela, srpska industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego u 2019. godini. Porastao je i izvoz, koji je iznosio 17,5 milijardi evra, dok je u 2019. godini bio 17,1 milijardu evra.

Trećim paketom pomoći obuhvaćeno je dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima. Mjera koja se tiče isplate minimalca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rent-a-kar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smještajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest mjeseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Januarske penzije su uvećane za 5,9 odsto, po švajcarskoj formuli, a 1,7 miliona penzionera dobiće i jednokratnu pomoć od 50 evra i još 60 evra, kao i ostali punoljetni građani.

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoljetnih građana, a ta mjera će se sprovesti kroz dvije uplate, u maju i novembru.