/VIDEO/ Sastali se Dodik i Putin: Znate naš stav o Dejtonu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Putin je istakao zadovoljstvo što se opet sastaje sa Dodikom, svega nekoliko mjeseci nakon posljednjeg susreta i najavio nastavak dobre saradnje.

“Ne tako davno smo se vidjeli na marginama sportskog događaja i danas ste prihvatili naš poziv. Mi se radujemo zbog toga. Zahvalni smo na podršci razvoja naših veza”, poručio je Putin Dodiku.

Ruski predsjednik je istakao da je dobro poznat stav Moskve o Dejtonskom sporazumu, naglašavajući da je on osnova za razvoj saradnje.

Predsjednik Srpske je ruskom kolegi se zahvalio na principijelnost oko Dejtonskog sporazuma.

“Od strane Zapada Dejtonski sporazum je srušen, Rusija jedina zemlja koja je ostala uz njega. Hvala na principijelnom ponašanju na GS UN gdje su protivustavno pokrenute inicijative o rezoluciji o Srebrenici”, rekao je Dodik Putinu.

“To ne doprinosi razumijevanju i pomirenju već dodatnim problemima i mi imamo osjećaj zadovoljstva da to nije bila ni prosta većina što govori da raste svijest šta se dešava na Zapadnom Balkanu”, rekao je Dodik.

Ponovio je da Srpska nema namjeru da se pridruži sankcijama protiv Rusije.

“Ostajemo istrajni da se ne pridružimo sankcijama. Vidimo da su partneri sa Zapada nervozni u tom pogledu. Naši odnosi su dobri i nemamo nijedno teško pitanje i mislim treba da nastavimo sarađujemo kao i do sada”, rekao je Dodik Putinu.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar za naučnotehnološki razvoj Srpske Željko Budimir i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

ATV