18.2 C
Trebinje
Subota, 26 Oktobra, 2024
Naslovnica Vijesti UGLEDATI SE NA TREBINJE – dobili PROSTORNI PLAN: Trasiran razvojni put za...

UGLEDATI SE NA TREBINJE – dobili PROSTORNI PLAN: Trasiran razvojni put za narednih 30 godina

Skupština grada Trebinja usvojila je na 13. redovnoj sjednici Prostorni plan Trebinja, čime je naš grad prvi put u svojoj novijoj, postdejtonskoj istoriji dobio prostorno-planski dokument najvišeg ranga.

IMG_0574.JPG (149 KB)

Strateški planski dokument definiše osnove razvojne pravce našeg grada za narednih 30 godina – a predstavlja obavezujući osnov za donošenje svih urbanističko-tehničkih dokumenata nižeg reda.

Na 168 strana dokument detaljno obrađuje sve elemente važne za planiranje i razvoj – od teritorije i granica naseljenih mjesta, mjesnih zajednica i katastarskih opština, reljef i hidrografiju, geološku, mineralnu i pedološku strukturu područja, definiše poljoprivredno, šumsko i građevinsko zemljište, identifikuje neprivredna, privredna i zaštićena područja, utvrđuje trase i lokacije saobraćajne, hidrotehničke, elektroenergetske i telekomunikacione infrastrukture…

Plan je izradio konzocijum „CPK“doo Banjaluka, „Ruting“ doo Banjaluka, „ViZ zaštita“ Banjaluka i „Eko plan“ doo Mostar.

Koordinator radnog tima prof. dr Velimir Šećerov kazao je da je prostorni plan hijerarhijski najviši planski dokument za teritoriju lokalne samopurave, koji će nakon usvajanja i objave u Službenom glasniku postati „zakon“. Nije sprovedbeni jer se po pravilu, dodaje on, razrađuje planovima nižeg reda, između ostalog i urbanističkim planom samog gradskog područja.

IMG_0571.JPG (127 KB)

Istakao je da je iz radnog tima bio ogroman posao na terenskom prikupljanju neophodnih inputa, čime je kreirana bogata i sveobuhvatna informativna baza za sve buduće, eventuelne, izmjene ili dopune dokumenta.

Planom je, istakao je Šećerov, predviđeno podizanje stepena urbanizacije, za šta postoji potencijal samo u centralnom gradskom naselju, njime se identifikuju i lociraju svi privredni potencijali prostora Trebinja, u njega su ucrtani planirani razvojni i infrastrukturni projekti, a predviđa i raznolik i razvijen sistem saobraćajnih veza – od trase budućeg Jadransko-jonskog autoputa, izgradnje aerodroma, do potencijala za razvoj željeznice.

Vodilo se računa, napominje Šećerov, i da odnosi između oblasti života i privređivanja koje su po pravilu u sukobu interesa – poput ekonomije i zaštite životne sredine, saobraćaja i kvaliteta zemljišta – budu izbalansirani.

Luka Petrović iz SNSD-a smatra da je Prostorni plan kvalitetno definisao saobraćajno povezivanje Trebinja sa susjednim opštinama i regionom, zaštitu spomenika prirodnog i kulturnog nasljeđa, prepoznao bogatstvo poljoprivrednog zemljišta koje još nije iskorišćeno, razvojne potencijale grada u oblasti turizma, te utvrdio osnov da se iskoriste novi solarni kapaciteti mimo onih planiranih.

Iz odborničkih klupa čule su se i primjedbe – da je demografski dio plana pretenciozan, da se u aktuelnoj i budućoj gradnji mora povesti više računa o zaštiti životne sredine kako je to i predviđeno smjernicama Prostornog plana, te da se u tom smislu posebno mora obratiti pažnja na zemljište čiji nekadašnji vlasnici potražuju svoja prava po osnovu restitucije, kao što je slučaj sa odabranom lokacijom za gradnju nove bolnice.

Dragoslav Banjak iz SNSD-a napomenuo je da plan ne tretira pitanja imovinskih odnosa, te da je značaj donošenja ovog dokumenta upravo u tome što će onemogućaviti ili smanjiti pritisak gradnje koja bi se mogla okarakterisati kao diskutabilna.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u završnoj riječi, ponovio je da će svako ko dokaže vlasništvo nad zemljištem na lokaciji nove bolnice biti obeštećen, te da je potrebno da svi zajednički oložimo napore kako bi se u Trebinju kreirali povoljniji demografski trendovi.

Odbornici su prihvatili i više odluka o dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Grada Trebinja i Republike Srpske, koje je nalazi u katastarskim opštinama Gomiljani, Čičevo, Dračevo, Police, Jasen, Necvijeće i Ljubomir.

Usvojena je i odluka o prihvatanju obaveze sufinansiranja projekta „ReCulture – Rebrendiranje ustanova kulture Zapadnog Balkana“ u iznosu od 50 hiljada maraka, koji provodi Evropska unija a lokalni partner je – Kulturni centar Trebinje.

Odbornici su prihvatili i izvještaj o vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj toleranciji na području Trebinja u 2021. godini, u kojem je zaključeno da u prošloj godini nije zabilježen nijedan incident zasnovan na vjerskoj, nacionalnoj ili etničkoj osnovi, te da naš grad u tom pogledu „upotpunosti slovi za zajednicu otvorenu za sve ljude dobre volje“.

Skupština je usvojila i plan parcelacije „Aleksina Međa“, izmjene i dopune regulacionog plana „Zasad polje“, te izmjene dijela regulacionog plana „Bregovi-jug“.RT