U Narodnoj biblioteci u Bileći dr Tanja Samardžić održala predavanje : „Naš jezik između politike i nauke“

Danas je u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći dr Tanja Samardžić održala predavanje na temu „Naš jezik između politike i nauke“. Dr Samardžić vodi porijeklo iz Bileće, gdje je rođena i gdje je provela djetinjstvo. Osnovne studije srpskog jezika i književnosti sa opštom lingvistikom završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu kao izuzetan student. Na istom fakultetu završila je magistarske studije, a doktorske u Ženevi. Već dugi niz godina radi na Univerzizitetu u Cirihu, gdje je vođa istraživačke grupe za obradu teksta u laboratoriji „Jezik i prostor“. Objavila je na desetine naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Na današnjem predavanju u Bileći, koje je pobudilo veliko interesovanje posjetilaca, dr Samardžić je u prvom dijelu predavanja akcenat dala političkoj strani jezika i nesuglasica u standardizaciji jezika, a u drugom dijelu predstavila je svoja istraživanja koja pokazuju da jezička stvarnost nije uvijek u skladu sa jezičkom politikom.

Dr Samardžić je ovim putem pokazala kako možemo da koristimo savremene tehnologije i savremene naučne postupke za razjašnjavanje brojnih nejasnoća vezanih za upotrebu, ime i prirodu našeg jezika.

Ona je naglasila da ova posjeta Bileći i predavanje koje je ovdje održala za nju ima emotivni značaj jer je upravo ovdje stekla osnovna znanja i putokaze koji su joj kasnije odredili životni put.

Predavanje je bilo vrlo interesantno bilećkoj publici, koja je ispunila salu do posljednjeg mjesta i, kako su mnogi istakli nakon završenog predavanja, ovo je bilo pravo osvježenje, hvaleći njen način komunikacije s publikom tokom čitavog predavanja, kada se publika aktivno uključivala u raspravu o jezičkim pitanjima i nedoumicama.

Direktorica Biblioteke, Irena Dunđer zahvalila se dr Tanji Samardžić na izdvojenom vremenu i istakla da je Bileća ponosna jer je iznjedrila jednu tako uspješnu i cijenjenu naučnicu. Takođe, zahvalila je i profesoru srpskog jezika i književnosti Lazaru Gnjatu, koji je posredovao u realizaciji ovog predavanja i od koga je i potekla ideja za njegovo održavanje.

Rejting.info