U Narodnoj biblioteci u Bileći književno veče posvećeno Aleksi Šantiću

U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći večeras je, u okviru serijala književnih večeri posvećenih najpoznatijim srpskim književnim stvaraocima, održano Кnjiževno veče posvećeno velikom srpskom pjesniku Aleksi Šantiću ,povodom 150-godišnjice njegovog rođenja.

Govoreći o Šantićevom književnom djelu direktor bilećke biblioteke Irena Dunđer je naglasila da je ovaj pjesnik snažnom emotivno-ljubavnom, socijalnom i patriotskom poezijom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, te da se smatra jednim od najvećih pjesnika s prelaza 19. na 20. vijek.


„Njagove pjesme poput utkane su u prestižne antologije srpskog pjesništva. Zajedno sa Jovanom Dučićem, Svetozarom Ćorovićem, te Atanasijom Šolom dao je veliki doprinos razvoju srpskog književnog kruga u Mostaru kroz rad u Srpskom pjevačkom i kulturno-umjetničkom društvu „Gusle“, ogranku SPКD „Prosvjete“ te izdavanju časopisa „Zora“, čiju je tradiciju prije 14 godina nastavila „Nova Zora“ koju izdaju odbori SPКD „Prosvjeta“ u Bileći i Gacku“, istakla je Dunđerova.


Ona je podsjetila da uspomenu na velikog poetu čuva i tradicionalna kulturna manifestacija „Šantićeve večeri poezije“ koja se svake godine održava u Mostaru i Nevesinju, kao i da njegove ime nose mnoge institucije, škole, biblioteke, ulice i trgovi u srpskim zemljama i regionu, te da se u njegovu čast dodjeljuju i pjesničke nagrade.
Odabrane pjesme iz pjesničkog opusa Alekse Šantića čitale su učenice Srednjoškolskog centra „Golub Кureš“ iz Bileće Darija Кuljić, Anđela Dželetović, Dragana Andrijašević, Tatjana Đorđić, Milica Кuljić i Tijana Grahovac.


Muzičkim akordima na gitari Кnjiževno veče obogatio je muzičar Pavle Iković koji je izvodio i neke od Šantićevih pjesama koje su muzički obrađene.

Rejting.info