U Banjaluci predstavljena knjiga Emira Kusturice “Šta mi ovo treba”/FOTO/

Knjiga “Šta mi ovo treba” poznatog srpskog režisera i autora Emira Kusturice predstavljena je večeras u Vijećnici banjalučkog Banskog dvora, a autor je poručio da tehnologija svaki dan napreduje, ali da knjige ostaju.


“Kako god se okrene i petparačke i ozbiljne knjige se nađu jednom mjestu, a ljudi ih kupuju i čitaju. Mislim da je to neizostavan dio duhovne higijene i očuvanja intime bez koje čovjek ne može da živi. Zabrinutost nad onima koji ne čitaju jeste zabrinutost na njihovoj nesposobnosti da budu sami sa svojim idejama i lutaju sa tim slikama koje knjige proizvode. Svi čitaju, neko Agatu Kristi neko Matiju Bećkovića”, rekao je novinarima Kusturica uoči promocije.

On je otkrio da u njegovoj knjizi, objavljenoj u izdanju izdavačke kuće “Vukotić medija”, i životu ima nečega donkihotovskog, kao i u shvatanju ideje o životu koje ne može da bude bez minimalne doze idealizma i formalnog projektovanja budućnosti.

“Na nesreću, mnogi posrnu nasred puta, ne kao Don Kihot koji se tek na kraju života pitao šta mi je ovo trebalo, a poslije toga je obolio i umro. Ja sam se pitao – Šta mi ovo treba i velika je razlika te složenice koja se stavlja u prošlo vrijeme i u ovo sadašnje u kome je to u stvari izraz egzistencijalnog stanja gdje se ne odgovara na to pitanje, već postavi ta teza i živi s njom”, rekao je Kusturica.

On je naveo da i dalje piše o ruskom književniku Fjodoru Dostojevskom, navodeći da će to biti knjiga koja govori o modernim dilemama i kako je, upravo, aktuelna ta ideja “Zločina i kazne”, odnosno “Idiota”.

Poznati srpski književnik Matija Bećković rekao je da mu je čast što je ovim povodom u Banjaluci.

“Bilo bi jasnije da je Emir Kusturica knjigu `Šta mi ovo treba` naslovio sa `Šta mi je ono trebalo`. Onda bismo znali na šta je mislio. Tako da, malo mu je što režira, pjeva, svira, savjetuje predsjednike, projektuje i podiže gradove. On još i piše… A ja sam samo pisao i on je udario na to moje posljednje utočište”, rekao je Bećković.

Na promociji ove knjige, u kojoj je zastupljeno “sve” – od emocija, sudbina, drame, ličnosti, ideja, stavova i polemike, osim autora, govorili su i književnik Ranko Risojević i izdavač Manojlo Vukotić.

Promociji Kusturičine knjige prisustvovao je predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, brojni ministri u Vladi Srpske i zvanice iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života Banjaluke i Srpske.

/SRNA/