Trebinje:Više od 70 volontera obučeno za gašanje požara

 U Gradskoj upravi Trebinje danas su dodijeljeni sertifikati za više od 70 volontera sa područja ove lokalne zajednice koji su prošli obuku za gašenje požara na otvorenom prostoru, što će značajno olakšati rad nadležnim službama u požarnoj sezoni.

Obuku, koja je podrazumijevala teoretski i praktični dio, sproveli su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje u saradnji sa Javnom ustanovom /JU/ “Ekologija i bezbjednost”.

Direktor JU “Ekologija i bezbjednost” Stevan Bekan rekao je da je cilj obuke obezbijediti dovoljan broj obučenih ljudi koji će, ukoliko bude bilo potrebno, moći efikasno djelovati na terenu u gašenju požara na području Trebinja.

“Više od 70 volontera biće u timu koji će pružati podršku. NJih ćemo rasporediti u manje operativne grupe tako da možemo efikasno djelovati kada bude potrebno”, rekao je Bekan.

 

On je napomenuo da će volonterima koji su se prijavili za ovaj posao preko mjesnih zajednica, biti obezbijeđena novčana nadoknada ukoliko budu angažovani na terenu.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk rekao je da je značajno što mogu računati na dodatnu pomoć u gašenju požara, ukoliko bude bilo potrebno.

On je podsjetio da je obuka trajala petnaestak dana, ističući da su volonteri dobili dovoljno znanja, dok će vještine sticati na terenu.

“Nadamo se da ove godine neće biti toliko požara, a ako bude potrebno, mi ćemo da ih dodatno obučimo i u praktičnom smislu”, pojasnio je Ćuk.

Ćuk je rekao da je početak sezone bez požara, te da se nada da će tako biti i ubuduće.

“Prošle godine smo već početkom juna bili na požarištima, evo za sada ih nema, nadamo se da će tako i biti, da neće biti teška sezona kao prošle godine”, dodao je Ćuk.

On je podsjetio da je prošle godine na području Trebinja bilo 215 otvorenih požara, branjena su 44 sela i dostavljene 1022 cisterne vode.

Ćuk je naveo da bi početkom narednog mjeseca u Trebinju trebalo da počnu vježbe i obuka na helikopteru, koji je Vlada Republike Srpske nedavno nabavila, za potrebe vatrogasne sezone.

Rejting.info