Trebinje:Sredinom maja početak izgradnje modernog objekta palate pravde

U Trebinju je u toku raščišćavanje terena, gdje će sredinom maja početi izgradnja zgrade palate pravde, jedne od najmodernijih u BiH u kojoj će biti smještene tri pravosudne institucije iz ovog grada.
Objekat, čijim će završetkom biti znatno olakšan rad pravosuđa, biće građen u neposrednoj blizini Policijske uprave Trebinje, na mjestu gdje se nalazila trebinjska Teritorijalna vatrogasna jedinica koja je prethodnih dana srušena.

Predviđeno je da radovi traju godinu dana.

Koordinator projekta u ime pravosudnih institucija Srđan Vukanović potvrdio je Srni da će grad Trebinje i Republika Srpska dobiti reprezentativan objekat u kojem će biti smješteni Okružni sud, Osnovni sud i Okružno javno tužilaštvo.

“Objekat će u znatnoj mjeri unaprijediti rad jer su ove tri institucije bile smještene na različitim lokacijama, što je otežavalo rad i nama u institucijama i građanima”, kaže Vukanović.

Predsjednik Okružnog suda Bojan Stević podsjeća da je u objektu, većem od 2.800 metara kvadratnih, predviđena izgradnja dvije velike i tri male sudnice, prostorije za osjetljive i zaštićene svjedoke, prostorije za sudsku policiju, prostorije za zadržavanje, funkcionalne arhive i prostorije za dokaze, moderan sistem bezbjednosti koji uključuje protivpožarni alarmni sistem, video-nadzor i IT opremu u kancelarijama i sudnicama.

“Izgradnjom novog objekta biće obezbijeđeni izuzetni uslovi za rad, ali će i sve stranke u postupku imati bolje uslove i tretman tokom sudskog postupka”, naglašava Stević.

Okružni sud u Trebinju trenutno je u zgradi koja nema dovoljno sudnica, arhivskog prostora, kancelarija i drugih potrebnih prostorija.

“Okružno javno tužilaštvo i Osnovni sud su u sličnoj situaciji, stoga se radujemo realizaciji ovog veoma značajnog projekta, ne samo za Trebinje, već i za cijelu Hercegovinu, kao i za pravosuđe Republike Srpske i BiH”, kaže Stević.

Okružni privredni sud, jedna od sudskih institucija u Trebinju koja je do sada bila podstanar, biće smješten u sadašnji prostor Osnovnog suda tako da će sve pravosudne institucije biti u prečniku od 50 metara.

Za ovaj projekat Evropska unija obezbijedila je više od 1,5 miliona evra iz IPA Fondova, a Ministarstvo pravde Republike Srpske i grad Trebinje, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH obezbijedili uslove za realizovanje.

Grad Trebinje je obezbijedio lokacijske uslove i priključke čime su pojeftinili
projekat.