Trebinje primjer humanosti – u Službi za transfuziju prikupljeno sedamdesetak doza krvi

 Povodom Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi, danas je u Službi za transfuzijsku medicinu Trebinje organizovana akcija u kojoj je prikupljeno sedamdesetak doza ove dragocjene tečnosti.


Akciji su se odazvali humanisti iz 22 aktiva Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje, kojima su se pridružili dobrovoljni davaoci iz Kragujevca, Podgorice i LJubinja.

Načelnik Službe za transfuziju krvi Trebinje Dragan Šarenac naglasio je da je najvažnije to što se nikada u višedecenijskom postojanju službe nije desilo da je neko izgubio život u trebinjskoj bolnici zbog nedostatka krvi ili da nije primio dovoljan broj jedinica krvi.

“Organizacija dobrovoljnog davalaštva krvi i Služba za transfuzijsku medicinu u Trebinju su garancija da se ni ubuduće to neće desiti, a naši građani mogu da budu spokojni kada je riječ o rezervama krvi”, rekao je Šarenac na svečanoj akademiji povodom Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi.

On je zahvalio dobrovoljnim davaocima na njihovoj nesebičnosti, dobrodušnosti, entuzijazmu, ljubavi prema čovjeku, izuzetnoj saradnji i mnogim spašenim životima.

“Dobrovovoljni davaoci krvi su najveće blago grada Trebinja i najveća vrijednost koju posjeduje, ali i njegovi pravi ambasadori”, istakao je Šarenac.

On kaže da bi, prema dosadašnjim pokazateljima, ova godina trebalo da bude najuspješnija po broju prikupljenih doza krvi u 52 godine dugoj istoriji transfuzije i davalaštva krvi u Trebinju.

U ime Društva dobrovoljnih davalaca krvi obratio se predsjednik Dragomir Ćurić koji je podsjetio na početke i razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi.

On je istakao da posebno raduje što se davaocima iz godine u godinu pridružuje sve veći broj mladih koji žele da učestvuju u humanim akcijama, da je sve više prikupljenih doza i organizovanih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović pozdravio je humaniste i istakao da ovaj grad treba da bude primjer drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj po humanosti kada je riječ o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

On je zahvalio svima koji učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, navodeći da će gradske vlasti morati značajnije podržati Društvo dobrovoljnih davalaca krvi.

Petrović kaže da je Gradska uprava odlučila da 250 dobrovoljnih davalaca krvi bude nagrađeno trodnevnim odlaskom na Tjentište u narednih dvadesetak dana.

“Ta podrška treba da se nastavi i narednih godina. To je minimalno što možemo da učinimo za naše humaniste”, rekao je Petrović i dodao da je Gradska uprava opredijeljena da omogući veća izdvajanja iz budžeta i da pruži druge vidove pomoći Društvu dobrovoljnih davalaca krvi.

Za dobrovoljne davaoce krvi priređen je prijem kod gradonačelnika, nakon čega je položeno cvijeće na Spomen-obilježje poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi ispred Bolnice Trebinje.

Na svečanoj akademiji je minutom ćutanja odata počast doktoru Persidi Kočišević, začetniku dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju koja je premunula prije pola godine.

Na akademiji su uručene zahvalnice pojedincima koji su svoju humanost izrazili višestrukim brojem darovanih doza krvi.

U muzičkom dijelu akademije nastupili su mješoviti hor “Tribunia” pod upravom Stojanke Gudelj, vokalni solista Marija Ninković uz pratnju pijaniste Boba Vučura, te učenici Srednje muzičke škole Trebinje.

Srna