Trebinje domaćin naučno-istraživačkog simpozijuma – stižu stručnjaci iz 25 zemalja svijeta /FOTO/

Grad Trebinje u saradnji sa Hidroelektranom Dabar i Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ biće domaćin ovogodišnjeg Međunarodnog naučno-istraživačkog simpozijuma pod nazivom “KARST 2018.“ na kome će učestvovati preko 150 eminentnih strčnjaka  iz 25 zemalja svijeta, potvrdio je novinarima danas u Trebinju Željko Zubac, direktor Hidroelektrane Dabar.


Simpozijum će se održati od 6. do 9. Juna, a učestvovaće predavači- stručnjaci koji rade u hidrološkom programu UN-a.
„Na ovaj način širimo dalju tradiciju obuke kadrova za sve ono što radimo u hidroenergetskom sektoru“, rekao je Zubac koji je i inženjer hidrologije.
Organizatori ističu da Simpozijuma odražava svu složenost problematike bavljenja karstom i istraživanjima u karstu, upravo ono što je bila i dalje je odlika kompleksnih istraživanja tokom izgradnje Donjih i Gornjih Horizonata Hidrosistema Trebišnjice.
Svjetska naučna elita koja će se 6. Juna okupiti u Trebinju imaće priliku da  iznese i prikaže svoja istraživanja i rješenja različitih problema vezanih za karstne terene.
Simpozijumu prethodi Međunarodna škola “Karakterizacija inženjering karstnih vodonosnika”, koja se održava u amfiteatru HET-a koja se u Trebinju organizuje već petu godinu zaredom u saradnjom sa Rudarsko – geološkim fakultetom u Beogradu i Centrom za hidrologeologiju karsta , a pod pokroviteljstvom UNESKO-a.


Zubac kaže da je za ovo vrijeme školu hidrogeologije karsta prošlo preko 100 studenata i istraživača iz više od dvadeset zemalja svijeta, koji su uz stručna predavanja imali priliku i za obilazak karstnih terena i hidrotehničkih objekata u okolini Trebinja.
U okviru škole razmatraju se pitanja hidrogeologije karstne izdani, primjene različitih
metoda istraživanja i obezbjeđenja uslova za monitoring, inženjering i menadžment voda u
karstu.
Projektovanje i izvođenje terenskih istraživanja, dizajn i optimizacija
eksploatacije podzemnih voda, zaštita izdani i remedijacija, vještačko kontrolisanje
podzemnih voda i sprečavanje gubitaka vode iz akumulacija izgrađenih u karstu, neke su odspecifičnih tema koje polaznici neposredno obrađuju uz praktične demonstracije i opite
na terenu.
Rejting.info