Stručnjaci pozivaju na zabranu novog trenda na vjenčanjima

Novi trend među mladencima u svijetu, posebno u Americi, je puštanje leptira na vjenčanjima, a suočava se s burnom reakcijom stručnjaka. 

Insekti, za koje se vjeruje da su simbol “novih početaka i novog života”, postali su popularan izbor za mnoge parove i njihov “poseban dan” te služe kao zamjena za konfete.

Leptiri se čuvaju u kutiji za “masovno puštanje” ili čak u pojedinačnoj koverti ponekad, a kada se to zatraži, bacaju se u vazduh radi zabave.

Međutim, realnost je da oni rijetko preživljavaju. U mnogim slučajevima, krilati insekti uginu prije događaja, a stručnjaci pozivaju da se ova praksa zabrani.

Na društvenim mrežama pokrenuta je debata kada je buduća mlada pokrenula tu temu. Objavom u Fejsbuk grupi za planiranje vjenčanja pitala je šta drugi misle o “lijepom” trendu, ali je ubrzo naišla na negativan odgovor.

“Ovo je vjerovatno jedna od najokrutnijih ideja za vjenčanje koje sam do sada vidio”, “Ovo bi trebalo biti nezakonito”, rekao je neko drugi, dodajući da je “užasno”, prenosi “Kliks”.

Drugi su rekli da su često “zaista strašni” ishodi za insekte zarobljene unutra prije nego što budu pušteni na slobodu.

Profesor Еndrju sa Univerziteta Južni krst složio se da je trend čudan i problematičan ne samo za sigurnost insekata, već i za životnu sredinu, a oglašavali su se i iz drugih organizacija navodeći da se ova praksa treba zabraniti.

Postoje stotine kompanija u SAD koje nude ovu uslugu, a cijene se kreću od 50 dolara za 12 leptira.

ATV