Stanje zbog korona virusa u Čitluku i Međugorju alarmantno


Zdravstvene vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNKI) saopćile su u danas da su uspjeli donekle staviti pod kontrolu stanje sa epidemijom korona virusa na području Mostara i Konjica.

To su bila prva žarišta, ali je sada teško stanje u Čitluku, na čijem području se nalazi i Međugorje, svjetski poznato katoličko svetište.

“Međutim, upravo kad smo to sve uspjeli posložiti, evo desio nam se sad jedan ‘skok’ veliki u Čitluku i to nam sad zadaje veliki problem”, kazao je dr. Avdić i istakao da su dva objekta na području općine Čitluk, dom Majčino selo i samostan časnih sestara, stavljeni u karantin. Zarazu je donijela jedna od časnih sestara koja je boravila u Italiji”, podsjetio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK i član kantonalnog Kriznog štaba Nermin Avdić.

Avdić je na redovnoj konferenciji za novinare saopćio da je proteklog dana u HN kantonu registrirano devet novih slučajeva korona virusa – pet u Čitluku, dva u Mostaru, te po jedan u Konjicu i Jablanici.

“Znači, sada imamo 63 ukupno pozitivna slučaja na korona virus”, saopćio je dr. Avdić.

Gledajući po gradovima, u Konjicu je 27 slučajeva zaraženih korona virusom, 19 u Mostaru, 16 u Čitluku, te jedan u Jablanici.

“Što se tiče Čitluka, tu nam je situacija sad, pa mogu reći alarmanta, jer u jednom samostanu imamo 23 časne sestre. Dugo su bile zajedno i jedan veći broj njih već pokazuje i simptome. Već su neke primljene ovdje (u Mostaru) na odjel. Karantenu organizujemo u smislu da se hrana, potrebe za njih, donose pred vrata, ostavljaju njima, tako da taj kontakt smanjimo na minimum, znači, prema vani i da to probamo maksimalno ispoštovati”, naglasio je dr. Avdić.

Što se tiče Majčinog sela, dr. Avdić je podsjetio da je i tu uveden karantin i da će već tokom dana stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo HNK izvršiti dezinfekciju.

Avdić je naveo i da su četiri osobe na respiratorima u bolnici za Covid-19 u Mostaru, tačnije na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Podsjećanja radi, dvije osobe iz HNK, jedna iz Konjica i jedna iz Mostara, su od početka epidemije umrle od posljedica zaraze koronavirusom

Radio Sl..Evropa