Snijeg otežava saobraćaj: Na ovim putnim pravcima u Srpskoj ima smetova i poledice

 Saobraćaj se ovog jutra u istočnim krajevima odvija otežano zbog snijega, poledice i slabe vidljivosti, a iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske izdvajaju putne pravce Vlasenica – Han Pijesak preko Han Pogleda, Trnovo – Foča preko prevoja Rogoj, Foča – Gacko preko prevoja Čemerno.

Snijeg otežava vožnju u istočnom dijelu BiH

Na putu Sarajevo Rogatica preko Romanije zbog snijega i leda na kolovozu na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Snijeg otežava saobraćanje i na putnim pravcima Sarajevo – Tuzla, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje i Posušje – Tomislavgrad.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava povremeno jak vjetar, naročito na području Hercegovine i Kneževa.

Na putnom pravcu Posušje – Blidinje, zbog jakog vjetra i nanosa, ne preporučuje se kretanje ni za jednu od kategorija vozila.

Na putevima na području Livna, Šuice, Kupresa i Glamoča jak vjetar stvara snježne nanose.

Jak vjetar i snijeg koji intezivno pada, otežavaju saobraćanje i na putevima ka planinama na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Vozačima iz AMS savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno.

Za vrijeme postavljanja rasvjete u tunelu “Sijeračke stijene” na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina izmijenjen je režim saobraćaja, kao i zbog radova u tunelu “Čeljigovići” na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica-LJubogošta.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan – Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška takođe je izmijenjen režim saobraćaja.

Izmijenjen režim saobraćaja na snazi je i na petlji Johovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela “Putnikovo brdo dva”.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča – Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice u rejonu Stari Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Na području FBiH sporije zbog radova saobraćaj se odvija na magistralnim putevima Jajce – Donji Vakuf u tunelu “Skela” i Mostar – Stolac.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

/SRNA/