Sutra obilježavanje Nevesinjske puške

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije u četvrtak, 12. jula biće proslavljena 143. godišnjica Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška. U okviru manifestacije biće obilježena još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – Uloški ustanak iz 1882. godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Nevesinju u 9 časova biće služena sveta liturgija.

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 11:30 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće. Planirano je obraćanje zvaničnika i kratak kulturno-umjetnički program.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili – turskoj carevini. U obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Krekovi17

Tri nevesinjske puške – ponos Nevesinja

Nevesinjci su tri puta u posljednjih vijek i po prvi u Evropi stali na put ugnjetačima i osvajačima i svaki put su izlazili kao pobjednici.

Prva Nevesinjska puška iz 1875. godine je najznačajniji istorijski događaj srpskog naroda u drugoj polovini 19. vijeka. U cijeloj istoriji svijeta nema primjera da se mali broj ljudi duže borio pod teškim okolnostima protiv daleko brojnijeg neperijatelja kao što je to bio slučaj u ovom ustanku.

Slobodarsko opredjeljenje Nevesinjci su iskazali novom bunom 1882. godine kada su razočarani u ishod dogovora svjetskih sila poručili novom okupatoru Austro-Ugarskoj da u ovom narodu neće ugasiti iskru slobode.

Treća nevesinjska puška odjeknula je opet prva pred najezdom fašizma. Oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj bio prvi ustanak u porobljenoj Evropi.

Nevesinjske puške su događaji kojim se ponose ne samo Nevesinjci i Hercegovci nego i svekoliki srpski narod u stalnom traganju za pravdom i slobodom.

Radio Nevesinje