Sjajna vijest za vozače starih dizelaša

 
 

Projekat zamjene starih dizel automobila za novija i ekološki prihvatljivija vozila, uz subvenciju države od 2.100 evra, konačno bi trebalo da počne sa realizacijom u Srbiji.

Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja, za Biznis.rs rekao je da su svi pravni akti koje je neophodno izraditi prije početka deregistracije urađeni, i da bi uskoro (za dvije do tri nedjelje) trebalo da počne cijela akcija.

On naglašava da se najavljena reciklaža neće odnositi samo na dizelaše, već i na vozila sa benzinskim motorima.

“Trenutno institucije koje učestvuju u ovom procesu razmatraju predlog i u najskorije vreme, za dve do tri nedelje, očekujemo početak najavljene deregistracije. Napominjem da nisu probijeni nikakvi rokovi, jer je i bilo najave da će javni poziv biti raspisan tokom 2024. godine, a to će se i desiti u narednih nekoliko nedelja”, ističe Koković.

Deregistracija podrazumijeva predaju na reciklažu putničkih vozila uz subvenciju za kupovinu korišćenih ili novih vozila sa motorom norme minimum Euro 6.

Kako kaže Koković, u ovom procesu učestvovali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja. On je uvjeren da se sada ne mogu pojaviti bilo kakvi problemi i nesuglasice, jer su svi prijedlozi i akti usklađeni.

Koković napominje da će ministar Goran Vesić objaviti Javni poziv za reciklere, odnosno pravna lica koja su na tržištu polovnih i novih putničkih automobila.

Sredinom decembra 2022. godine Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, a jedna od mjera i aktivnosti za poboljšanje kvaliteta vazduha je i finansijski podsticaj za zamjenu najstarijih dizel vozila novijim, koja manje zagađuju životnu sredinu.

Podsticaji za nabavku ekološki čistijih vozila iznosiće 2.100 evra za kupovinu putničkog automobila, 2.500 evra za kupovinu lakih teretnih vozila (kamioni čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 12 tona) i 2.900 evra za kupovinu autobusa.

Takođe je naglašeno da finansijski podsticaji pokrivaju 35 odsto troškova nabavke polovnih Euro 6 ili Euro VI vozila.

Prema podacima sajta Polovni automobili, broj prodatih polovnih dizel vozila u Srbiji za 2022. godinu u odnosu na prethodnu godinu je u padu, a jedan od razloga je što su mnogi potencijalni kupci očekivali subvenciju države za kupovinu automobila standarda euro 6, uz reciklažu starijih vozila, prenosi B92.