SASTANAK DODIK – VUČIĆ: Krajem avgusta zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se na sastanku u Beogradu da krajem avgusta u Trebinju bude održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije.

„Nakon Trebinja, posjetićemo Foču, gdje će Srbija i Republika Srpska zajednički graditi dvije elektrane na rijeci Drini i time pokazati kako praktično ta saradnja izgleda“, rekao je Dodik.

On je izjavio da je Vučića informisao o realizaciji programa podrške koju je Srbija dala Republici Srpskoj u dva navrata po pet miliona evra i naknadno još 2,5 miliona evra za izgradnju puta Foča-Tjentište, što je ključno pitanje.

„Obavijestio sam predsjednika Srbije o različitim fazama realizacije tih projekata. Neki se rade, neki su u fazi projektovanja. Za veliki broj opština, njih devet, sprovode se procedure izbora izvođača. Sve se odvija u najboljem redu“, rekao je Dodik i još jednom zahvalio Vučiću za pomoć Srpskoj.

Naveo je da je na sastanku pokušao da ukaže i na nekoliko projekata koje bi trebalo da zajednički realizuju Srpska i Srbija, te podsjetio na ranije pominjanu izgradnju auto-puta od granice Srbije, odnosno od Drine prema Bijeljini.

Dodik je podsjetio da je Vučić saglasan da se nađu mogućnosti pružanja podrške takvim projektima.

Pomenuo je i projekte odbrane od velikih voda od kojih su i Srpska i Srbija pretrpjele veliku štetu.

„Mi smo zajedno sa Srbijom koncipirali program obuzdavanja Drine u njenom donjem toku, gdje najviše problema pravi Srbiji i Republici Srpskoj. Tu ćemo pokušati za par mjeseci da kreiramo neke odnose“, naveo je Dodik.

Istakao je da je zahvalan Srbiji i za sredstva data za samozapošljavanje mladih do 35 godina u Republici Srpskoj.

„Srbija je dala 500.000 evra, a Srpska je izdvojila milion KM za taj program. Mi smo to koncipirali i očekujemo značajne rezultate na tom planu“, rekao je Dodik.

On je najavio da će od početka naredne školske godine Republika Srpska i Srbija ujednačiti svoje školske programe iz nacionalnih predmeta i nastaviti da sarađuju na mnogim pitanjima.

„Smatramo da je to dio našeg legitimnog prava i naša legitimna politička pozicija. Zahvalan sam ministarstvima u Vladi Srbije što su prihvatila da sa nama rade na nalaženju najboljih rješenja“, naglasio je Dodik.

Srna