Rusi u Srbiju šalju rakete i radare za “migove”

U Moskvi su dogovoreni detalji modernizacije aviona Vojske Srbije, koja bi trebalo da dobije rakete za “migove”, kao i radare obima većeg od 120 kilometara, pišu “Večernje novosti”.

Prema istom izvoru, do kraja aprila biće potpisan i ugovor o isporuci borbenih vozila.

Udarna pesnica “migova 29”, koji su prošle jeseni stigli kao donacija iz Rusije u Srbiju, biće navođene rakete “vazduh-vazduh”, koje se lansiraju sa više od 25 kilometara daljine.

Deset srpskih lovaca biće opremljeni i radarima koji otkrivaju ciljeve na velikim udaljenostima i do 150 kilometara.

O ovim detaljima razgovarao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin tokom nedavne posjete Rusiji sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Prema izvorima “Novosti”, ruska strana je prenijela srpskoj delegaciji čvrst stav da će pomoći Srbiji da zaokruži oporavak svog ratnog vazduhoplovstva, ali i oružanih snaga u cjelini.

Sagovornik lista iz vojnog vrha Srbije je rekao da je dogovoreno da do kraja aprila bude potpisan definitani ugovor o isporuci borbenih vozila “BRDM-2”, a vrlo brzo će biti okončani i razgovori o donaciji i transportu tenkova “T-72”, koji će vrlo brzi biti u Srbiji.

List navodi da je Srbija zainteresovana za dodatno proširenje flote “migova 29”, o čemu je već bilo riječi u međunaronim kontaktima vojnih delegacija, a adresa za ovakvu kupovinu su Rusija i Bjelorusija.

Srna