16.2 C
Trebinje
Utorak, 23 Aprila, 2024
Naslovnica Vijesti Radovi na novoj bolnici idu predviđenom dinamikom

Radovi na novoj bolnici idu predviđenom dinamikom

IMG_20240208_100250_resized_20240208_100311504.jpg (361 KB)

Kompletni grubi radovi na novoj bolnici Trebinje biće završeni do kraja februara ili početka marta ove godine.

Nedeljko Lambeta, direktor Bolnice Trebinje ističe za Radio Trebinje, da su za sada završeni svi grubi radovi na objektu poliklinike, na kome je ovih dana, počelo postavljanje otvora te unutrašnji radovi.

„Na funkcionalnom dijelu i stacionaru nove bolnice, za desetak dana će biti završeni svi grubi radovi. Sve diktiraju vremenski uslovi. Uporedo s ovim radovima polako se uvode izvođači za unutrašnje zanatske radove, počinje i uvođenje struje i vode. Fekalna i oborinska kanalizacija na istočnom dijelu je završena, uskoro bi trebalo da bude završena i zapadna strana gradilišta. Tako da sve ide dobrom dinamikom. Za sada su vremenski uslovi bili pogodni. Kao što se može vidjeti, objekat je već odmakao i u dobroj je fazi“, ističe Lambeta.

U martu ili aprilu bi trebalo početi sa radovima na fasadi poliklinike.

„Dosta stvari se radi uporedo. Trudimo se da što više radimo, da se što više izvođača stavi u funkciju da bi gradnja tekla predviđenom dinamikom“, kaže on i dodaje da je ugovorom predviđeno da bolnica bude završena za 30 mjeseci.

Počeli su da pripremaju i neophodan medicinski kadar kako za slobodna radna mjesta u Bolnici Trebinje ali i kadar koji će raditi u novoizgrađenom objektu.

„U protekom periodu smo imali nekoliko konkursa, većinom su bili konkursi za specijalizacije. Trenutno imamo 44 doktora na specijalizacijama, uskoro će biti konkurs za još dvoje. Pored toga priprema se nova sistematizacija za novi objekat. Tako da smo u ovoj prvoj fazi raspisali konkurs za prijem 15 medicinskih sestara opšteg smjera. Ovim putem ih pozivam da se jave, a mogu da konkurišu medicinske sestre, fizioterapeuti, anestetičari, instrumentarke, babice, to je onaj kadar koji nam je sada potreban ali i da pripremamo kadar za novi objekat, a očekujemo da će u ovoj i narednoj godini određeni dio kadra otići u penziju, tako da moramo da popunimo i ta radna mjesta“, kaže Lambeta.

Zadovoljan je radom Bolnice Trebinje u posljednje tri godine ali istovremeno ističe da mjesta za dalji napredak ima.

„U protekle tri godne je dosta pomaka.Broj hospitalizacija je u porastu, u protekloj godini u trebinjskoj bolnici je hospitalizovano preko 12 000 pacijenata. I broj poroda je povećan, a usluge su podignute na jedan viši nivo. Liste čekanja su smanjene, osim kardiologije nemamo ni jednu listu čekanja dužu od mjesec dana. Lista čekanja na kardiologiji je, nažalost, najveći problem i zato angažujemo spoljne saradnike. Gledaćemo u ovoj godini da dodatno ojačamo i sa spoljnim saradnicima i našim doktorima koji bi trebalo da dođu sa specijalizacija da bi liste čekanja smanjili“, navodi direktor Bolnice Trebinje.

Sredstva za izgradnju nove bolnice u Trebinju, u vrijednosti od 128 miliona maraka, obezbijeđena su iz budžeta Vlade Republike Srpske.

 

RT