Povećan broj pacijenata sa poremećajima štitne žlijezde

Poznati beogradski endokrinolog Marko Stojanović je za vikend u Bolnici Trebinje pregledao 50 pacijenata upozoravajući da je povećan broj pacijenata sa poremećajima štitne žlijezde i dodaje da se u potpunosti ne mogu odrediti tačni uzroci ove bolesti.

Stojanović kaže da je najviše bilo pacijenata srednje životne dobi, koji su došli na kontrolni pregled, a dijagnostikovani su im poremećaji koji su vezani za usporen ili ubrzan rad ove žlijezde, te onih koji su imali prisustvo čvornatih promjena u unutrašnjosti štitne žlijezde.

„ Sa jedne strane, jedan od razloga povećanog broja oboljelih, u posljednje vrijeme, može da bude i lakše otkrivanje, koje je omogućeno boljom laboratorijskom i ultrazvučnom dijagnostikom. Veliki je broj i  pacijenata koji imaju neki od autoimunih poremećaja, a porast tih bolesti se dovodi u vezu sa savremenim načinom života. Može da se dovede u vezu i sa izloženošću nekim radiaktivnostima, posljednjih godina, osiromašenim uranijumom, mada još ne postoji potpuna saglasnost sa ovom teorijom“, pojašnjava on.

Stojanović ističe da je veoma važno da ne podliježemo tradicionalnoj oznaci da su bolesti štitne žlijezde ženske bolesti.
„To nije tačno u potpunosti tačno, pogotovo ako govorimo o čvornatim promjenama u žlijezdi. Tu je praktično zastupljenost muškaraca i žena, približno ista, a pritom je pojava maligniteta čak teža i otkriva se kasnije u težim formama kod muškaraca. Poremećaji ove žlijezde kod oba pola moraju ozbiljno da se shvate, da se prate i adekvatno liječe“, kaže Stojanović.

Ovi specijalistički pregledi su organizovani u cilju smanjenja lista čekanja na endokrinološke preglede u Bolnici Trebinje.

Rejting.info