Poslije 24 godine jedan broj srpskih povratnika u Ravnom dobija struju /VIDEO/

Poslije 24 godine od prestanka ratnih dejstava, na području federalne opštine Ravno, oko 250 srpskih kuća još nema struju.

Da stvar bude gora, ne nazire se ni obnova više od 200 kuća, pa su i po tim pitanjima, federalne opštine Grahovo Ravno – neslavni rekorderi. Ovoga ljeta, struju bi trebalo da dobiju srpska sela Sparožići i Glavska, jugoistočno od Ravnog.

Mještani Sparožića pripremili su trasu, a za podizanje niskonaposnske mreže, sa pet-šest stubova, nemaju novac.

„Ne mogu mještani, nisu kuće popravljene, nijedna cigla nije data, nijedan elemenat, niko ništa nije dobio. Da bi raščistili porušene domove, često pribjegavaju improvizaciji“, tvrdi Drago Todorović, a njegov rođak Risto Todorović vjeruje da će biti i pomoći iz Republike Srpske “Imamo obećanje za pomoć Grada Trebinja, tako da imamo podršku, živimo u nadi da će prosvijetliti“.

Sumu od 25.000 КM za elektrifikaciju Sparožića, obezbijedila je Elektroprivreda HZHB. Podrška stiže i iz Trebinja.

„Grad Trebinje, zajedno sa Elektro Hercegovinom, obećao je da će kompletan materijal koji bude nabavljen, biti ugrađen od strane naših ljudi“, riječi su Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja.

U planu je i elektrifikacija sela Glavska. Novac je obezbijedilo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene, sa bh. nivoa.

„Imamo odobreno 210.000 КM, očekujemo raspisivanje tendera, i to je dogovoreno, i tu će, uglavnom, većina biti zadovoljena. Ovaj dio prema Bobanima, imamo glavni vod, ali nemamo trafostanice“,poručuje Pero Sredanović. potpredsjednik opštinskog vijeća Ravno.

Sredanović je rekao da će elektrifikacija više od 250 srpskih kuća i obnova oko 200 objekata, nastavi li se sadašnjom dinamikom, trajati stotinu godina. Ministarstvo za izbjegle i raseljene, sa nivoa BiH, kao prvopozvana institucija, ne prati prioritete. Prošlogodišnja obnova u opštini Ravno gotovo je simbolična.

„Na terenu opštine Ravno bilo je uključeno dvanaest objekata, to je na hiljadu objekata mali postotak u ukupnoj obnovi“, kaže Andrija Šimunović, načelnik opštine Ravno.

Elektrifikaciju srpskih povratničkih naselja u opštini Ravno, u prethodne dvije godine pomogla je i Vlada Srpske sa više stotina hiljada maraka. Novu podršku povratnici očekuju i ove godine.

Rtrs