Poledica i snijeg na putevima u višim predjelima

 Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je jutros vozače na poledicu i ugažen snijeg na putevima u višim predjelima i preko planinskih prevoja.
Snijega na kolovozu ima na putevima Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad-Ustiprača-Rogatica, Višegrad-Brodar-Rudo i Kupres-Šujica.Preko prevoja Morine, na regionalnom putu Ulog-Klanci, saobraćaj je potpuno obustavljen zbog visokih snježnih smetova.

Na regionalnom putu Rakitno-Blidinje zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih snježnih nanosa obustavljen je saobraćaj za teretna vozila mase veće od tri i po tone.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su odroni, a na putnom pracu Dobro Polje-Miljevina postoji opasnost od obrušavanja snježnih lavina na kolovoz.

U Federaciji BiH opasnost od odrona povećana na putnim pravcima Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Crna Rijeka, Bugojno-Novi Travnik.

S obzirom na to da postoji mogućnost ugrožavanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju zabranjen je saobraćaj za teretna vozila mase veće od tri i po tone na dionici magistralnog puta Brod-Velika Brusnica na odbrambenom nasipu rijeke Save.

Zbog izlivanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila.

Vozačima kojim putuju magistralnim putem Prijedor-Novi Grad savjetuje se oprez zbog oštećenja lijeve saobraćajne trake u mjestu Dragotinja iz pravca Prijedora.

Na regionalnom putu Karan-Novi Grad u mjestu Rakovac saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen.

Na dionici regionalnog puta Lopare /Mačkovac/-Čelić zbog klizišta u rejonu Čelića saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Regionalnim putem Moštanica-Kozarska Dubica u mjestu Božići izvršena je privremena sanacija pa se saobraćaj sada odvija nesmetano.

Na magistralnom putu Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje autoputa, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka.

Režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor i na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.

Izmjene saobraćaja i dalje su na snazi na na regionalnom putu Ukrina-Klupe zbog izgradnje vodovoda u čelinačkom naselju Šnjegotina.

Kroz grad Bijeljinu i dalje je na snazi obustava saobraćaja u ulicama Srpske vojske i 27. marta zbog radova na magistralnom putu Bijeljina-Glavičice. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Obudovac dva-Lončari.

Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do u toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, pa se saobraćaj odvija preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta jednom saobraćajnom trakom saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ u mjestu Dragoraj, dok se usporeno saobraća na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica.

I na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, te Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača zbog aktiviranih klizišta saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na području distrikta Brčko u toku su radovi na magistralnom putu na dioncama Lončari-Brčko jedan /granica Republike Srpske i distrikta/ i Brčko dva /granica Srpske i distrikta/ – Donja Bukovica zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

Na području Banjaluke zbog izgradnje kružne raskrsnice na Rebrovcu, na magistralnom putu prema Čelincu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na auto-putu Sarajevo zapad-Lepenica zbog klizišta na lokalitetu Ban Brdo saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova na mostu Bojnik na dionici auto-puta Sarajevo sjever-Sarajevo zapad saobraćaj je na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na magistralnom putu Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće. Vozila su preusmjerena na kružni tok u ulici Safeta Zajke.

Na graničnim prelazima zadržavanja jutros nisu duža od 30 minuta.

IZ AMS vozačima savjetuju maksimalno opreznu i sporiju vožnju, te da na put ne kreću bez zimske opreme.