Počeli „Trebinjski dani fotografije“

Godišnjom izložbom najboljih radova bh. fotografa – „FotoBiH 2018“ Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, večeras su u Muzeju Hercegovine počeli „Trebinjski dani fotografije“, koje devetu godinu zaredom organizuje Foto-kino klub Trebinje.

Među 139 selektovanih fotografija autora iz 12 foto klubova BiH, koji predstavljaju ovogodišnje domete bh. autora u ovom mediju, nalaze se i radovi četiri trebinjska fotografa, od kojih su dva i nagrađena – Dušan Vuković prvom nagradom za kolor fotografiju, a Predrag Mucović pohvalom.

Prema riječima predsjednika Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH Ozrena Božanovića, trebinjska izložba druga je od deset planiranih u gradovima BiH, pri čemu će radove pristigle na ovogodišnji konkurs svaki put birati drugi selektor, fotograf najviših zvanja  iz Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

„Na ovaj način autori mogu da steknu uvid gdje im je mjesto u bh. fotografiji a ove kolekcije služe i kao nekakav podloga da se izaberu kolekcije Bosne i Hercegovine koje će ove godine predstavljati zemlju na izložbama međunarodne asocijacije fotografa. Po opštoj ocjeni, čini se da je ovogodišnja kolekcija bolja od onih koje smo imali priliku da vidimo prethodih godina“, istakao je Božanović.

I za ovogodišnje „Trebinjske dane fotografije“ organizatori najavljuju sadržajan program – od samostalnih i kolektivnih foto izložbi, preko škole fotografije za početnike, do foto i filmskih radionica, a trajaće sve do oktobra, kada je planirano da posebnom svečanošću bude obilježen značajan jubilej trebinjskog Foto kino kluba – 70 godina od osnivanja.

R.S.