Počela dramatična akcija spašavanja 12 dječaka koji se u pećini nalaze od 23.juna

Akcija spasavanja 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu započela je oko 10 časova po lokalnom vemenu, javljaju svjetski mediji.

Spasioci su ušli u pećinu, a prethodno je evakuisano sve osoblje osim spasilaca, ljekara i obezbjeđenja, javlja BBC.

Akciju će sprovesti 13 ronilaca, osam stranaca i pet pripadnika tajlandskih mornaričkih “foka”. Za sada nije jasno na koji način će dječaci biti izvučeni iz pećine Tam Luang, navodi BBC.

BBC, takođe, navodi da će se na dječake čekati najmanje 11 sati i da bi najranije mogli da se pojave iz pećine oko 21 čas po lokalnom vremenu.

Komandir akcije spasavanja dječaka iz pećine na Tajlandu, Narongsak Osatanakorn rekao je da bi spasavanje moglo da traje od dva do četiri dana, javlja AP. On je rekao da su 12 dječaka i njihov trener fizički spremni i mentalno odlučni za svoje izvlačenje iz pećine. Komandir kaže za AP da je spremno 13 ambulantnih kola i dva helikoptera na dvije različite lokacije. Narongsak je takođe naglasio da je akcija započeta jer je nivo vode u pećini optimalan.

Uprkos njegovom upozorenju da bi akcija spašavanja mogla da traje i do četiri dana, prvi dječak bi mogao da izađe na površinu oko 21 sat po lokalnom vremenu.

Komandir akcije spasavanja u subotu je saopštio da su idealni uslovi za pokušaj spasavanja dječaka u naredna tri do četiri dana.

Juče je, takođe, zvanično počela sezona monsuna u Tajlandu, koja traje do oktobra.

Dječaci se u pećini nalaze od 23. juna.

Tajlandski guverner Narongsak Osotanakorn, zadužen za spasavanje 12 dječaka i njihovog trenera iz popljavljene pećine, rekao je ranije da su se stekli uslovi za njihovo izvlačenje i naveo da je nivo vode u pećini opao, a vremenski uslovi se poboljšali. Ipak, napomenuo je da se izvlačenje neće nastaviti ako kiša ponovo počne da pada, prenosi AP.

“Plan koji od početka imam jeste da moramo da djecu izvučemo napolje, a odlučujući faktor tog plana je da vode bude što je manje moguće”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, voda koja je poplavila pećinu izvučena je koliko god je to bilo moguće.

“Ali, ako ponovo počne kiša i u pećinu uđe dodatna količina vode, ne znamo s kakvim drugim rizičnim faktorima ćemo morati da se suočimo”, zaključio je guverner, upozorivši na povišene nivoe ugljen dioksida u pećini.

Narongsak Osotanakorn je ranije rekao da spasilačka misija, koja treba da izvuče dječake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspije u naredna tri ili četiri dana.

“Trenutna situacija, sa nivoima vazduha i vode, kao i stanje dječaka, najbolje je do sada”, naveo je on.

Tanjug