Patrijarh Irinej se neće izviniti Podgorici

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej neće se izviniti Crnoj Gori zbog svoje izjave o položaju srpskog naroda i crkve u toj zemlji, rečeno je “Večernjim novostima” u Patrijaršiji u Beogradu.


Time je odgovoreno i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je javno pozvao patrijarha Irineja da demantuje svoje riječi da je status Srba u Crnoj Gori nalik onom u NDH.

U sjedištu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ nezvanično pojašnjavaju da je patrijarh Irinej želio da naglasi diskriminaciju Srba i Mitropolije crnogorsko-primorske, koju zvanično sprovodi crnogorska država.

Najviše sporova izazvao je patrijarhov odgovor novinaru podgoričkog “Dana” na pitanje sa kojom bi istorijskom epohom uporedio položaj Srba u Crnoj Gori.

“Uporedio bih ga sa položajem Srba u Hrvatskoj, u doba NDH. Neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori”, rekao je tada patrijarh Irinej.

Na izjavu patrijarha SPC reagovao je i crnogorski premijer Duško Marković koji je optužio patrijarha Irineja da je zloupotrijebio gostoprimstvo u Crnoj Gori, a njegov istup doveo u vezu sa crkvenim protivljenjem pristupanju Crne Gore NATO.

S druge strane, istoričar Aleksandar Raković, iz Instituta za noviju istoriju Srbije, ističe za “Novosti” da patrijarh Irinej nije nimalo pogriješio kada je položaj Crkve i naroda uporedio sa NDH.

“U Crnoj Gori na delu je nastavak `pravaškog` procesa koji je utemeljio Ante Starčević. Za razliku od vremena kneževine i kraljevine, današnja Crna Gora utemeljena je na antisrpskoj ideji”, tvrdi Raković.

On podsjeća da Đukanović danas govori o vraćanju Crne Gore “zapadnom svijetu”, i to na gotovo isti način kao što je 1941. godine činio Sekula Drljević.

“Ne treba patrijarh da se izvinjava predsedniku Crne Gore. Đukanović treba njemu da se izvini zbog istorijske izdaje srpskog naroda”, rekao je Raković.