OD 1.000 PREGLEDANIH OTKRIVENO NOVIH 30 DIJABETIČARA

U Trebinju je danas boravila „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ , gdje su građani mogli da besplatno provjere šećer u krvi i čuju osnovne savjete vezane za ovu bilest, a od 1.000 pregleda u četiri grada BiH otrkiveno je novih 30 dijabetičara.

Magistar Farmacije i voditelj projekta „Prva dijabetološka ordinacijana točkovima“ Nina Erbez, je istakla da dijabetes sve češće pogađa ljude od 30. do 40. godina, koji zbog stresnog načina života, neredovne ishrane, porodičnih ili poslovnih obaveza, ne stižu da kontrolišu vrijednosti šećera u krvi.

Ističe da se ova bolest otkriva u poodmakloj Fazi jer se godinama ili mjesecima zanemaruju njeni osnovni simptomi.

„Trebinje je četvrti grad koji smo, do sada, posjetili u BiH. Imali smo oko 1000 pregleda, i nažalost, imali oko 30 novootkrivenih dijabetičara među kojima je najviše đece, mladih i ljudi srednjih godina“, kaže Erbezova.

Ona je podsjetila i na simptome koji mogu ukazati na povišen šećer u krvi.

„To su učestalo mokrenje, pojačana žeđ, noćna glad, svrbež, suvoća, kod žena su karakteristične češće vaginalne inFekcije, nagli gubitak težine. Sve su to simptomi koje čovjek pripiše nedostatku sna, umoru, stresu, ali ipak treba preventivno otići i provjeriti vrijednosti šećera“, navodi Erbezova.

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja navodi da je gradska vlast podržala ovu akciju, smatrajući da je od velike koristi obezbijediti građanima da saznaju nešto više o dijabetesu i prevenciji ove bolesti.

Prva dijabetološka ordinacija na točkovima bié otvorena danas do 18 časova.