Očekuje se natprosječno toplo ljeto

Hrvatski meteorolozi najavili su da se u naredna tri mjeseca očekuje natprosječno toplo vrijeme, nisu isključili ni pojavu toplotnih talasa, ali navode da postoji mogućnost za kraće periode kada će temperatura vazuha biti niža od one koja je uobičajeno za ljeto.

Prema sezonskoj prognozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, u junu, julu i avgustu biće toplije od uobičajenog, a ne može se isključiti ni pojava nekoliko dana kada vrućina može da loše utiče na zdravlje.

Iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog vazduha, odnosno kraći periodi sa temperaturom oko ili nižom od one koja je uobičajena za ljeto.

Padavina će biti manje nego što je uobičajeno, ali to ne znači da neće biti i kraćih kišnih perioda, pljuskova, grmljavine, a lokalno i veće količine padavina.

Državni hidrometeorološki zavod naglašava da su prognoze za kraće vremenske periode pouzdanije zbog čega treba pratiti zvanične vremenske prognoze sa ciljem pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave.

SRNA