Nafta uskoro 100 dolara po barelu

 Nafta će uskoro koštati 100 dolara za barel zbog poremećaja u snabdijevanju koje izaziva predsjednik SAD Donald Tramp, izjavio je iranski guverner u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) Hosein Kazempur Ardebili.

Kazempur je naveo da je Tramp “trebalo da očekuje”  blokirajući pristup Irana globalnim tržištima nafte, da će s tom inicijativom završiti kao “talac Saudijske Arabije i Rusije”, za koje kaže da imaju malo stvarnih razloga za obaranje cijena.

“Odgovornost za to što će visoke cijene nafte nepotrebno plaćaju potrošači cijelog svijeta, posebno na američkim benzinskim pumpama, jedino je na vašim plećima (Trampovim), a cijena od preko 100 dolara po barelu tek dolazi”, dodao je Kazempur.

Trampove optužbe na račun OPEK vremenski su se poklopile sa pojačanim pritiskom Vašingtona na evropske saveznike da prestanu da kupuju iransku naftu.

Iran je zaprijetio da će blokirati Ormuski prolaz, glavni vodni put u Persijskom zalivu za izvoz nafte, i da, ako Iran ne može da prodaje svoju naftu pod pritiskom SAD, nijednoj drugoj regionalnoj zemlji to neće biti dozvoljeno.

“Mi smo susjedi i ostaće tako, znamo da možemo i moramo da živimo zajedno. Niko ne traži da ga vi (Tramp) branite od bilo koga… Vodite bitku sa svima, gospodine, otkako ste došli na funkciju”, poručio je Kazempur predsjedniku SAD.

Nezavisne novine