Na Trusini obilježeno 77 godina od Junskog ustanka 1941. godine /FOTO/

Pomenom poginulim ustanicima, polaganjem vijenaca, istoriskim časom i kulturno- umjetničkim programom juče je na Trusini obilježeno 77 godina od Junskog ustanka 1941. godine kada su hrabri gorštaci, borci za slobodu, pod komandom poručnika Krsta Đerića zaustavili ustaše u njihovom zločinačkom pohodu na srpski živalj u Nevesinju.

Svečanost su organizovali Opštinska boračka organizacija i Odbor za obilježavanje Junskog ustanka.

Kod spomen obilježja časnom oficiru i srpskim junacima koji su se suprostavili ustaškoj hordi i najezdi fašizma služen je pomen, a potom su vijence položile delegacije opština i opštinskih boračkih organizacija iz Nevesinja i Berkovića, članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske i potomci i rodbina nevesinjskih ustanika.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac naglasio je da ovaj događaj pokazuje koliko je bitno jedinstvo u srpskom narodu. On je ukazao i na pogubne posljedice kasnijeg bratoubilačkog rata pozivajući današnje generacije da nastave borbu za istinu, pravoslavlje i Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da su Srbi kroz istoriju učestvovali u mnogim bunama i ratovima, ali da su tek u posljednjem otadžbinskom ratu vojevali pod istom zastavom.

Rezultat tog jedinstva je Republika Srpska za koju se treba boriti i u miru uz dužno poštovanje prema junacima koji su je stvarali − istakao je Avdalović.

O Junskom ustanku u Hercegovini govorili su istoričari Predrag Ostojić, Milan Savić i Milan Nikčević. Oni su naglasili da je otpor Nevesinjaca na Trusini ustaškoj hordi i najezdi fašizma važan događaj u srpskoj istoriji koji još uvijek nije dobio pažnju kakvu zaslužuje.

Hrabri nevesinjski ustanici su pod komandom poručnika Krsta Đerića 24. juna dočekali ustaše na Trusini i vodili borbe sve do 6. jula. Ubili su zloglasnog Pavelićevog poglavnika Mija Babića i spasili srpski živalj od pokolja. Đerić je 24. marta 1942. godine postao žrtva komunističkog terora.

Zahvaljujući potomcima i ljudima dobre volje nadahnutih patriotizmom pored Spomenika Kralju Petru Prvom Oslobodiocu prošle godine je dovršeno i osvještano još jedno spomen obilježje koje će trajno svjedočiti o časnom oficiru i srpskim junacima .

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su narodni guslar Miroslav Šiljegović i pjesnici Kojo Kovačević i Milivoje Šipovac.

Radio Nevesinje