Motociklisti među ugroženijim učesnicima u saobraćaju – voze često bez opreme, nedozvoljenom brzinom i bez položenog vozačkog ispita

Iz Policijske uprave /PU/  Trebinje apelovali su na sve vozače putničkih automobila da u saobraćaju posebnu pažnju obrate na vozače motocikla i mopeda koji vrlo često voze bez korištenja zaštitne opreme, nedozvoljenom brzinom i često bez položenog vozačkog ispita.

U 2020. godini na putnoj mreži istočne Hercegovine pet vozača motocikala je zadobilo teške tjelesne povrede i jedan lakše tjelesne povrede.


U saopštenju iz PU Trebinje se navodi da su najčešće greške vozača putničkih automobila da na vrijeme ne primijete motocikli,  zbog brzine koju motocikl dostiže, zbog čega je neophodno da se prilikom radnje skretanja upali pokazivač pravca, da se provjeri tzv. „mrtvi ugao“.
“Iako su motocilisti jedna od ugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju vrlo često voze bez korištenja zaštitne opreme, prije svega kacige, voze nedozvoljenom brzinom i često bez položenog vozačkog ispita. Saobraćajne nezgode u kojima učestvuju motociklisti su u najvećem broju slučajeva nezgode sa teškim tjelesnim povredama ili sa smrtnom posljedicom”, navodi se u saopštenju.
Ističu da će PU Trebinje  u narednom periodu da pojača kontrole vozača motociklista, lakih motociklista i mopeda koristeći službeni motocikl i moped.
“Bezbjednost učesnika u saobraćaju je zajednička odgovornost zbog čega je poštovanje saobraćajnih propisa i saobraćajne kulture jedan od najboljih načina za postizanje visokog nivoa bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju”, poručuju iz Pu Trebinje.

Rejting.info