Moskva protjeruje diplomate Ukrajine, Hrvatske, Norveške …

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo na razgovor šefove diplomatskih misija iz 23 zemlje u vezi sa slučajem “Skripalj”.
U saopštenju se navodi da Moskva zadržava pravo recipročnog odgovora na protjerivanje ruskih diplomata iz Belgije, Mađarske, Gruzije i Crne Gore.Ministarstvo je, takođe, odlučilo da protjera 13 ukrajinskih diplomata, javila je agencija RIA “Novosti”.

U međuvremenu, Rusija je odlučila da protjera jednog norveškog i dvoje španskih diplomata.

Portparol norveškog Ministarstva spoljnih poslova rekla je mreži NRK da je protjerivanje norveških diplomata iz Rusije “neopravdano”.

Norveška je ranije naložila protjerivanje jednog ruskog diplomate iz Osla u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj.

Španska televizija RTVE javila je da je Rusija protjerala dvoje španskih diplomata, što je recipročan odgovor na potez Madrida početkom sedmice.

Među dvoje protjeranih španskih diplomata je i vojni ataše.

Rusija je, takođe, danas povukla odobrenje za jednog hrvatskog diplomatu u Moskvi i naložila da mora ide, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Hrvatska je ranije protjerala ruskog diplomatu, solidarišući se sa Britanijom.

Srna