25.2 C
Trebinje
Subota, 27 Jula, 2024
Naslovnica Vijesti Milanu Jankoviću uručena nagrada Fonda Sekula Zečević za najboljeg studenta iz Hercegovine

Milanu Jankoviću uručena nagrada Fonda Sekula Zečević za najboljeg studenta iz Hercegovine

Nagradni Fond „Sekula Zečević“ pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu danas je Milanu Jankoviću /21/ iz Trebinja uručio godišnju nagradu za najboljeg studenta iz Hercegovine u protekloj godini.

Janković je student druge godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a tokom studiranja ima prosječnu ocjenu 9,79, rečeno je na svečanosti u zgradi SANU.

Odluku o laureatu donio je Upravni odbor Fonda kojim predsjedava akademik Danilo Basta, koji je Jankoviću i uručio nagradu.

Janković je zahvalio za priznanje, istakavši da je ono „tim veće jer dolazi od SANU kao pokrovitelja najznačajnijih naučnih i kulturnih dostignuća“.

„Sekulu Zečevića kao rođenog Nevesinjca i mene kao rođenog Trebinjca, sudbinski određuju Hercegovina kao genetski kod, ali i automobili kao unutrašnja strast“, rekao je Janković.

On je istakao i da je ponosan što je dobio nagradu Fonda koji nosi ime i prezime prvog zvaničnog zastupnika američkog „Dženeral motorsa“ na ovim prostorima pred Drugi svjetski rat.

Prema njegovim riječima, već tada se govorilo o Zečeviću kao jednom od najcjenjenijih i najuspješnijih srpskih preduzetnika čija je firma imala najdužu tradiciju u tadašnjoj državi.

„Kada svesrdno podstičete pravo znanje, stečeno kontinuiranim i predanim radom i trudom, kada podržavate poštene i časne rezultate na poljima struke i nauke, radost laureata biva snažnija i punija. Time potvrđujete da Prometeji nade nastavljaju misiju da naša srca griju svjetlošću koja isijava znanje i ljepotu ljudske duše“, rekao je Janković.

Milan Janković je rodjen je u Trebinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Jovan Dučić“, a nosilac je Vukove diplome u osnovnoj i srednjoj školi.

Dobitnik ove prestižne nagrade za 2014. godinu bio je Milanov brat Stojan Janković, tada student Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Nagradni Fond „Sekula Zečević“ dodjeljuje godišnje nagrade za jednog učenika ili studenta iz Hercegovine koji su se istakli uspjesima tokom školovanja, a kandidat može samo jednom da dobije nagradu koja se sastoji od novčanog iznosa i povelje.

Sekula Zečević /1892-1978/, narodni poslanik i trgovac, prije Drugog svjetskog rata sa svojom firmom „Velauto“ bio je zastupnik američkog „Dženeral motorsa“, a na prvom beogradskom Salonu automobila 1938. godine kralj Petar Drugi Karađorđević kupio je sportski „be-em-ve“.

Srna