Manifestacija ‘Dani košute’ u Gacku: Predstavljeni domaći proizvodi i ručna radinost (FOTO)

 

U okviru obilježavanja Krsne slave opštine Gacko, već šestu godinu zaredom Turistička organizacija opštine organizuje manifestaciju „Dani košute“, poznatu po divljem narcisu koji je krasio većinu štandova.

Oko 15 izlagača iz Gacka i desetak iz okolnih gradova ponudili su domaće proizvode, suvenire i ručne radove.

„I ove godine smo probali da pozovemo i skupimo što više izlagača domaćih proizvoda iz Gacka i okolnih mjesta. Ove godine imamo oko 15 izlagača iz Gacka i oko desetak iz okolnih opština – Nevesinja, Bileće i Trebinja, a neki su došli i iz Crne Gore – Plužina i Nikšića.

Zadovoljni smo odzivom i proizvodima koji su pripremili. Iz Gacka imamo najbolju ponudu u bijelom mrsu, a tu je i brendirana rakija destilarije Starović koja je za svoj rad u prethodnom periodu dosta i nagrađivana za autentične proizvode“, kaže direktor TO Gacko, Radovan Okiljević.

Većina izlagača po šesti put predstavlja svoje proizvode, ali je među njima bilo i onih koji su prvi put na ovoj manifestaciji.

Pored dobro poznatog gatačkog sira i kajmaka, posjetioci su mogli da vide ali i kupe gusle, ikone, proizvode od meda, smokve i aronije, te razne vrste suvenira koji podsjećaju na naš kraj.

Nekima je ovo samo hobi, a neki od ove radinosti živi i osnovni im je izvor prihoda.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Gacko.