Koordinisati aktivnosti za razvoj poljoprivrede u Hercegovini

 U Trebinju je danas održana konstitutivna sjednica Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine čiji je zadatak da sublimira i koordiniše sve aktivnosti u vezi sa razvojem poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i turizma na području Trebinja, LJubinja, Bileće i Berkovića.
Za predsjednika Centra izabran je Boris Pašalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike srpske, dok će funkciju zamjenika obavljati gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Na sastanku je istaknuto da Centar nije osmišljena sistematizacija novih radnih mjesta, već koordinacija rada na terenu i jače prisustvo nadležnog ministarstva.

Petrović je istakao da su na današnjoj radnoj sjednici definisani ciljevi i zadaci Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine.

On je pojasnio da je najviše riječi bilo o sistemima za navodnjavanje, načinima za održavanje sistema i pristupu novoizgrađivanim sistemima za navodnjavanje.

“Biće definisani pravilnici u kojima će djelimično učestvovati `Vode Srpske` u održavanju sistema, a djelimično grad Trebinje i ostale opštine koje pripadaju ovom dijelu Hercegovine i korisnici udruženja voda Istočne Hercegovine”, rekao je Petrović.

On kaže da je vrlo važno da se napravi registar svih sistema za navodnjavanje i da se razluči svačija odgovornost u ovom poslu.

“Važno je da se delegira ko će upravljati sistemima za navodnjavanje, kao i to da grad Trebinja i Republika Srpska definišu potencijalne subvencije u cijenama električne energije ili na neki drugi način kako bi se osnažio razvoj poljoprivrede u Hercegovini”, pojasnio je Petrović.

On je podsjetio da bi u ovoj godini trebalo da bude dopremljena i specijalizovana mašina za pretvaranje krša u obradivo zemljište, kojeg na području četiri opštine ima oko 3.000 hektara.

Pašalić je istakao da je Centar koordinaciono tijelo Vlade Republike Srpske i da ima 11 članova.

On je istakao da je za Hercegovinu vrlo važno pitanje sistema za navodnjavanje u koje Vlada Srpske i grad Trebinje ulažu mnogo novca, napominjući da će se Centar baviti i drugim projektima od značaja za ovaj dio Republike Srpske.

“Sistemi za navodnjavanje jesu važna aktivnost koju pratimo i razvijamo, ali ništa manje nisu važni ni identifikacija poljoprivrednog zemljišta, nabavka mehanizacije, pitanja turizma, trgovine te nekoliko novih projekata koje ovaj centar treba da razmatra. To je šira lepeza aktivnosti koje bi trebalo da realizujemo u narednom periodu”, naveo je Pašalić.

Današnjem sastanku u Trebinju prisustvovali su predstavnici hercegovačkih opština Bileća, Berkovići i LJubinje, Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, preduzeća “Vode Srpske” i “Šume Republike Srpske”, Centra za gazdovanje kršom, HET-a i Turističke organizacije Trebinje.

SRNA