Kamen temeljac za spomenik borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini

U Trebinju je danas u Ulici Obala Luke Vukalovića postavljen kamen temeljac za spomenik borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini /JvuO/ i nevinim civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Na 77. godišnjicu stradanja trebinjskih Srba, najstariji član udruženja Trifko Pejanović postavio je kamen temeljac za budući spomenik poginulim borcima JVuO i nevinim srpskim žrtvama.

Predsjednik Udruženja poštovalaca Jugoslovenske vojske u otadžbini Dražen Čučković rekao je da će idejno rješenje uputiti Skupštini grada Trebinja, koja će donijeti konačnu odluku o izgradnji spomenika.

“U što kraćem roku treba da bude napravljen taj spomenik. To treba da bude spomenik pomirenja – našeg sa dušama naših pokojnih, da i njih konačno neko spomene i da nađu svoje mjesto, gdje im možemo prislužiti svijeću i pomoliti se za njihovu dušu”, naveo je Čučković.

 

Udruženje boraca Jugoslovenske Vojske u otadžbini i nevinih srpskih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca – Trebinje prije sedam dana je na godišnjoj skupštini odlučilo da kao idejno rješenje za spomen-obilježje bude izabran rad vajara iz Trebinja Željka Aleksića.

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg prethodno je služen parastos za nevino postradale Trebinjce – prve žrtve ustaškog terora iz ovog grada, koji su ubijeni na današnji dan 1941. godine.

U udruženju podsjećaju da je tog dana od ustaške ruke mučeno i ubijeno devet srpskih domaćina: Vlado N. Popović, Vaso Babić, Milan Brković, Ilija Kukurić, Šćepo Đurić, Dušan Nogulić, Vlajko Palikuća, Gašo Kovačević i Radovan Lečić, što je bio prvi u nizu zločina počinjenih za vrijeme NDH na području Trebinja.

Članovi Udruženja poštovalaca JVuO iz Trebinja danas su organizovali i pomen prvim žrtvama ustaškog terora iz ovog grada, trebinjskim Srbima stradalim 1. juna 1941. godine koji je služen na mjestu planiranom za izgradnju spomenika.

Srna