Istaknuti Trebinjac Luka Ćelović dobija spomen obilježje i ulicu u Beogradu

Predstavnici Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu i zamjenik gradonačelnika ovog grada Goran Vesić dogovorili su da jedan od najpoznatijih Trebinjaca – Luka Ćelović, dobije ulicu i spomen obilježje u Beogradu na čijem razvoju je mnogo radio.

Iz Udruženja je potvrđeno da će Luka Ćelović dobiti ulicu u kompleksu “Beograd na vodi”, dok će spomen obilježje biti podignuto u parku koji je upravo Ćelović napravio, neposredno pored Autobuske stanice.

Na sastanku je istaknuto da je Ćelović prije Prvog svjetskog rata i između Prvog i Drugog svjetskog rata puno radio na razvoju Beograda, te da se za njegovo ime vezuje izgradnja Savamale.

Svu svoju imovinu Ćelović je ostavio Beogradskom univerzitetu, koji je zahvaljujući njemu i drugim dobrotvorima postao jedan od najbogatijih evropskih univerziteta.

Predsjednik Udruženja Trebinjaca Žarko Ratković je izrazio zahvalnost Skupštini grada Beograda i zamjeniku gradonačelnika koji su prepoznali ovu inicijativu.

“Naša ideja je da se sačuva sećanje na Trebinjce koji su ostavili dubok trag u životu srpskog roda. Među njima je jedan od najistaknutijih upravo Luka Ćelović, čovek koji nije bio visokog obrazovanja, ali koji je na vreme shvatio da će nauka i obrazovanje obezbediti dugoročni prosperitet društva”, rekao je Ratković.

Iz Udruženja su naveli da im je cilj i da podstaknu uspješne ljude da postanu dobrotvori, te izrazili nadu da će posle ove inicijative Luka Ćelović, njegov život i djelo, postati uzor mnogim ljudima i budućim generacijama.

Rejting.info