Heroji se moraju poštovati i slaviti

 Udruženje djece poginulih boraca “Nasljeđe” organizovalo je u Trebinju svečanu akamediju povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske, sa koje su poručili da se heroji Republike Srpske moraju poštovati, slaviti, ali i učiti djecu o njima i njihovoj borbi.


Na akademiji održanoj sinoć u pozorišnoj sali Kulturnog centra, predsjednik Udruženja “Nasljeđe” Saša Pešikan istakao je da su heroji Republike Srpske, njeni vojnici, 90-tih godina prošlog vijeka stali jedinstveno i odlučno u odbranu naroda, slobode i vjekovnih ognjišta.

“Mnogi od njih u toj borbi položili su i svoje živote ugradivši ih u temelje države koja je bila i ostala garant ostanka, opstanka i budućnosti našeg naroda zapadno od Drine”, istakao je Pešikan.

On je ukazao da je srpski narod sklon da zaboravi, poručujući da se to ne smije dešavati i da heroje odbrambeno-otadžbinskog rata treba slaviti i spominjati ih.

“Nema nas na pomenima, obilježavanjima, slavljima. Ne spominjemo naše heroje. Nema ih u knjigama, na tablama ulica i trgova. Svi zajedno moramo se dobro zamisliti i zapitati kako u budućnost ne poštujući prošlost, kako podizati potomke a zaboravljati pretke”, istakao je Pešikan.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da žrtve ugrađene u temelje Republike Srpske, koje su nam vratile i samopouzdanje i dostojanstvo i “otvorile vječne i svete dveri slobode” nikad ne smiju biti zaboravljene.

“Svima koji odlučuju o sudbini porodica poginulih boraca poručujem da pažnje, brige i poštovanja nikad nije dosta, da problemi postoje sve dok makar i jedno jedino dijete koje je izgubilo roditelja u ratu ima problem da u našoj državi ostvari sva svoja prava ili sve svoje snove”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da gradska administracija nastoji da učini sve što se može i da pomogne u svakoj prilici.

O srpskoj istoriji govorio je istoričar Miloš Ković, napominjući da je ona od kosovske bitke do “svih potonjih Kosova našeg naroda” ispisana brojnim imenima onih koji su bili spremni da žrtvuju svoje živote za zajednicu i buduće generacije.

Na akademiji je prikazan kratki film “Heroji Republike Srpske” u produkciji udruženja “Nasljeđe”, dok su u kulturno-umjetničkom programu učestvovali hor “Tribunija”, članovi Književnog udruženja “Susret”, pjesnik Novica Telebak i trebinjski školarci.

SRNA