Edukacija osnovaca o pravilnom odlaganju smeća

U Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“ danas je učenicima održano edukativno predavanje o značaju pravilnog  odlaganja smeća, te im ukazano na potrebu očuvanja životne sredine.

 

Edukacija u sve tri osnovne škole na području Trebinja  se  obavlja u okviru projekta Eko fonda“ Vlade Republike Srpske, koji pod nazivom „Selektivnim prikupljanjem otpada do čistijeg grada“ provodi Кomunalno preduzeće Grada Trebinja.

Šef Gradske čistoće u Кomunalnom preduzeću Milan Mandrapa kaže da su predavanjima obuhvaćeni učenici od  šestog do devetog  razreda, ali da je i za niže uzrasne kategorije, u saradnji sa Gradskim pozorištem „Male stvari“ pripremljena predstva „Ta reciklaža nije gnjavaža“ koja će se održati od četvrtog do 8. Juna.

„U okviru projekta biće formirano 100 ekoloških ostrva  u gradu, gdje će se selektivno prikupljati otpad, a nabavićemo i jedno namjensko vozilo  za odvoženje otpada iz ekoloških dvorišta“, kaže Mandrapa.

On je napomenuo  da su u dvorišta svih škola i vrtića u Trebinju postavljeni posebni kontejneri za selektivno odlaganje otpada istakavši da su djeca disciplinovana i da vode računa prilikom odlaganja smeća  u kontejnere za reciklažu.

Ekolog i saradnik na projektu Ranka Pešić  kaže da je cilj da se skrene pažnja  javnosti na ogromne količine otpada koje se svakodnevno stvaraju.

„Кrenuli smo od osnovnih škola jer neke navike moramo da mijenjamo od korijena. Samo ukoliko počnemo pravilno da razvrstavamo otpad smanjićemo zagađene i moći ćemo da zakoračimo u svjetliju, odnosno, čistiju budućnost“, navela je ona.

Direktor Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“ Milorad Nadaždin je rekao da ova obrazovna ustanova podržava ovaj projekat kao i sve druge  sve aktivnosti koje su pozitivne, a posebno one koje su u korist očuvanja planete Zemlje.

„Ono što bi ja sugerisao je da bi edukaciju trebalo raditi sa još nižim razredima.Ono što smo mi primijetili  je da djeca iz naše škole  definitivno paze prilikom odlaganja smeća i to je veoma bitno“, rekao je Nadaždin.

Učenik osmog razreda Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“  Miomir Dujanović,  kaže da su ga o zaštiti životne sredine od malena učili roditelji, ali da je  svako novo znanje za ljepšu i čistiju sredinu u kojoj živimo  dobro došlo i da ga se treba pridržavati.

 

„Znamo da bacanje čvrstog otpada veoma loše utiče na našu životnu sredinu, samim tim moramo da se potrudimo da je, koliko možemo, očuvamo. Naučili smo gdje bi trebalo odlagati koju vrstu otpada, gdje se odlaže staklo, papir, a gdje plastika“, kaže Dujanović i dodaje da se toga pridružavaju i svi njegovi drugari.

I njegova školska drugarica  Tijana Tica kaže da je   svjesna važnosti pravilnog odlaganja smeća i dodaje da je veoma bitno pravilno odlagati smeće da bi sačuvali našu planetu od zagađenosti.

Rejting.info