Dušan Vasiljević, vlasnik AD Popovo polje, prvi stanar Beograda na vodi

Dušan Vasiljević, biznismen porijeklom iz okoline Trebinja, renomirani svjetski proizvođač voća koji ima svoje nasade u Argentini, Čileu, Južnoafričkoj Republici, Namibiji i Grčkoj, podigao je iz pepela trebinjsko preduzeće “Popovo polje”, sa kojim uspješno osvaja evropsko tržište.

Vasiljević je 2010. kupio ovu firmu, a poznat je u širim krugovima i kao čovjek koji je iz iseljeništva vratio desetoro svoje djece i jedanaestoro unučadi na prostor Srbije i Republike Srpske. Sada je ponovo dospio u centar pažnje srpske javnosti kao prvi stanar Beograda na vodi.

Kako prenosi beogradski Blic, prva se u stan u zgradi Beograda na vodi uselila porodica srpskog porijekla sa Novog Zelanda, kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao i šampanjac. Radi se o Veri i Dušanu Vasiljeviću, koji su se godinama bavili poljoprivredom i držali farme u Africi i Južnoj Americi. Ipak, kako su rekli, stan su kupili za svoju djecu.

Vera i Dušan Vasiljević posjeduju sto hiljada hektara zemlje i najveći su proizvođači stonog grožđa južno od Sahare. Vlasnik je kompanije “Ausenkehr farms”, svetski poznatog proizvođača čuvenog namibijskog vina.

Dušan Vasiljević (79) i njegova gospođa Vera, iako žive i rade u Južnoj Africi i Namibiji, su svu svoju decu, kako saznajemo, njih desetoro, poženili i poudavali u Srbiji i za Srbe.

– Nismo slučajno troje dece doveli u Beograd na školovanje, želimo da oni ostanu u našem zavičaju. Moj otac je iz Zrenjanina, a majka Šapčanka, a to znači da treba da im stvorimo ekonomsku bazu koja će ih motivisati da zavole domovinu roditelja. Zanima nas najviše poljoprivreda i u tom smeru ćemo, posredstvom Društva srpskih domaćina, sarađivati sa partnerima u Srbiji – objasnio je jednom prilikom Dušan Vasiljević svoj povratak Srbiji.

Dušana je prije osam godina odlikovao Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve za doprinos razvoju Hercegovine ordenom Svetog Save prvog reda. On potiče iz svešteničke porodice, rodom je iz okoline Trebinja, a njegove pretke je, takođe, nagrađivala crkva.

Insistirali da prvi dobiju ključeve

Dvie godine kasnije Dušan i Vera su nagrađeni od strane Fondacije Karić za domete u ekonomiji i privredi zbog vanserijskog uspeha u Nambiji.

“Došao sam u Hercegovinu da uložim u poljoprivredu. Ona ima mnogo mogućnosti, a mi često zaboravimo da ovdje postoje odlična infrastruktura i klima”, objasnio je jednom prilikom Vasiljević svoje poslovne poduhvate na jugu Srpske.

BLIC