Dudaković na slobodi, Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva

Sud BiH je izrekao sljedeće mjere zabrane:

Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju ”Sana 95” na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim krivičnim postupkom.

O izvršenju izrečenih mjera starat će se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to PS Centar Sarajevo, PS Stari Grad Sarajevo, PS Bihać, PS Cazin, PS Velika Kladuša i PS Ključ.

Osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

U skladu sa članom 126.b) stav 3. osumnjičeni se posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama ovog rješenja.

Klix.ba