Dodik:Sraman pretres vozila hitne pomoći

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas sramnim nedavni pretres vozila Hitne pomoći tokom protesta u Banjaluci zbog visokih cijena goriva.

Dodik je naglasio da je bilo sramno da se provjeravaju kola Hitne pomoći.

“To su huligani. Ko su oni da to rade i provjeravaju da li ima neko u kolima Hitne? Ko su oni? LJekari? Taj haos se neće dozvoliti. Poručujem građanima da nećemo dozvoliti zakrčenje ulica. Mi ćemo učiniti sve što budemo mogli, svaku vrstu mjere i neka očekuju to već od danas”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da očekuje i traži od nadležnih organa države da se poštuju zakoni, te je poručio građanima Srpske da imaju povjerenja u institucije.

“Onaj ko hoće da protestuje, mora da to najavi, onaj ko ne poštuje – mora da snosi sankcije i odgovara za ono što je onemogućio druge u ostvarivanju svojih ciljeva”, rekao je Dodik.

On je dodao da građani mogu da protestuju gdje god hoće i da mogu to da rade na benzinskim pumpama, koje su većinom u privatnom vlasništvu.

“Većina je u okviru ‘Nestro-petrola’, eto neka dogovaraju. Država ničim ne utiče na cijene nafte. Državne takse na naftne derivate su u prosjeku niže nego bilo gdje u regionu i to omogućava da cijena derivata bude jeftinija”, rekao je Dodik.

Pretres i zaustavljanje vozila Hitne pomoći su se, prema izvještajima medija, desili u nedjelju, 10. juna, kod Prijedorske petlje.

Na “Fejsbuk” stranici portala “Prijedor24” objavljen je snimak blokade saobraćaja u nedjelju na Prijedorskoj petlji, na kojem se vidi kako je vozilo Hitne pomoći jedva uspjelo proći.

Kako je vidljivo na snimku vozilo Hitne pomoći se pokušavalo probiti, a dva bahata vozača su prišla vozaču i najvjerovatnije od njega tražili da im dokaže da vozi pacijenta.

Nakon što su se “uvjerili” da se u vozilu nalazi pacijent vozači su se sklonili kako bi vozilo nastavilo prema Banjaluci.