Đokić:”Ima prostora da cijena goriva bude manja”

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je večeras u Trebinju da smatra da ima prostora da cijena goriva u Republici Srpskoj bude manja.
On je potvrdio da će Vlada Srpske razmatrati informaciju o svim aspektima koji su vezani za cijenu goriva u Republici.

Đokić je novinarima rekao da je prije nekoliko dana pokrenuo to pitanje i da smatra potpuno opravdanim da Vlada Republike Srpske o tome razgovara i zauzme određene stavove.

Navodeći da takvu raspravu treba da vode i federalna Vlada i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Đokić je istakao da se samo u tom trouglu /sa Vladom Srpske/ može definisati politika koja može uticati na cijenu goriva u BiH.

On je dodao da niko ne treba da očekuje da Republika Srpska donese neke propise da cijena goriva bude znatno niža nego u Federaciji BiH /FBiH/, naglašavajući da je to prosto nemoguće i da se takva politika nikada do sada nije mogla voditi, a da daje rezultate.

“Tvrdim da ima prostora da cijena može da bude manja, da neka opterećenja na litar goriva mogu biti manja, da ima prostora da se uvede više reda u promet prilikom prodaje, transporta, posebno prilikom uvoza goriva”, rekao je Đokić.

On smatra da mogu biti manje i određene dažbine koje plaćaju građani prilikom registracije vozila, posebno kada je riječ o teretnim vozilama i autobusima.

“Ima prostora za smanjenje naknada i o tome treba razgovarati. Mislim da će to biti jedan paket koji će sadržavati informacije koje će pripremiti naše Ministarstvo trgovine i turizma”, istakao je Đokić.

Srna