Delegacija Grada Trebinja na konferenciji o prekograničnoj saradnji u Dubrovniku

 Delegacija grada Trebinja prisustvovala je otvaranju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji u Dubrovniku, na kojoj je učestvovalo dvadesetak zemalja.
Tema konferencije su decentralizacija, pravni okviri i najbolja praksa.

Otvaranju konferencije u ime grada Trebinja prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, te drugi čelnici gradova na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i BiH, za koje je prekogranična saradnja od izuzetnog značaja.

Učesnici su istakli značaj ovakvih okupljanja uz poruku da su jačanje procesa decentralizacije i prekogranične saradnje važne teme za sve gradonačelnike i lokalne uprave u regionu.

Jedan od bitnih zaključaka je neophodnost i važnost prekogranične saradnje, te potreba saradnje stanovništva i zvaničnih politika, bez obzira na prošlost.

Na konferenciji su prezentovani i rezultati “Akademije za lidere” koju je organizovao Savjet Evrope 2017. godine u Herceg Novom, odnosno dva razvijena projekta kojima će se aplicirati za neke od evropskih fondova u narednom periodu.

Jedan od panelista na ovu temu bio je i Ranko Biberdžić iz Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinja, a prisustvovali su i Slobodan Vulešević i Miljan Vuković, sertifikovani treneri “Akademije za lidere”.

Organizaciju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji, koja je završena sinoć, podržali su Savjet Evrope, Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave, grad Dubrovnik i Vlada Hrvatske, koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Odborom ministara Savjeta Evrope.